Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 20. szerda, Vendel

Kapával a klímaváltozás ellen?

Ökológiai előadások várják az érdeklődőket kedd esténként az Eötvös Collegiumban a Ménesi úton. Február 23-án Éghajlatváltozás és társadalom címmel Antal Z. László, a Magyar Szociológiai Társaság, Holisztikus ökológia szakosztályának elnöke beszélt a környezetvédelemmel kapcsolatos problémákról.

Antal Z. László több mint harminc éve egészségszociológiával foglalkozik, így nem csoda hogy a klímaváltozást is egy olyan súlyos betegség egyik tünetéhez hasonlította, "amelynek következményeit ma már minden társadalom közvetlenül is megtapasztalhatja".

Véleménye szerint az emberiség válságok sokaságával néz szembe jelenleg, ilyen a demográfiai, a gazdasági vagy az energiaválság. Ezek egyik kísérőjelensége a klímaváltozás, amely mivel igen lassú folyamatokból áll sokáig tart míg a döntéshozók kellően komolyan veszik hatásait. Az is probléma hogy amennyiben megtennék a szükséges ellenintézkedéseket azzal saját népszerűségüket ásnák alá, így elveszítenék hatalmukat, s a következő választási ciklusban, az új vezetés visszaállítaná a környezetterhelő technológiákat. Éppen ezért a kutatók a kisközösségek szintjén képzelik el a hatékony szemléletváltozást, illetve nézeteik szerint a hangsúlyt a jövő nemzedékek oktatására kell helyezni.

Az előadó egyben a Klímabarát Települések program koordinátora is, így ennek elmúlt három évben szerzett tapasztalatairól is beszámolt. Pozitív példaként említette, hogy mára mintegy 15 település csatlakozott a projecthez, köztük olyan nagy város is mint Tatabánya.

A legfontosabb célkitűzés minden esetben egy helyi környezetvédelmi cselekvési terv kidolgozása, amely tényleges gyakorlati segítséget jelent az embereknek a klímavédelmi feladatok megoldásához. Így Tatabányán például széndioxid kalkulátort működtetnek melynek segítségével bárki kiszámolhatja mennyivel is járul hozzá a légkör szennyezéséhez.

A Környezetvédelmi irodában természetesen tanácsokat is kaphat ennek csökkentéséhez. Arra a kérdésre hogy a városi emberek mit tehetnek a klímaváltozás hatásainak visszafordításáért Antal Z. László kifejtette, az ideális az lenne ha mindenki visszatérne a hagyományos mezőgazdasági termelési formákhoz, kapát, és gereblyét fogna, azonban ennek érhető technikai és társadalmi akadályai vannak. Ezért egy tíz emeletes ház például megegyezhetne a város szélén élő őstermelőkkel, hogy a nagy ellátórendszerek kikerülésével szállítsanak zöldséget számukra.

Az Eötvös Collegium kedd esti előadásán ilyen és ehhez hasonló kérdésekről alakult ki élénk vita a résztvevők között. A következő hasonló fórum egy hét múlva, március 2-án lesz, este 18:00-i kezdettel, a Ménesi út 11-13-ban. Akkor Takács-Sánta András ökológus, evolúcióról szóló előadását hallgathatják meg az érdeklődők.

LEGFRISSEBB
×

Közösségi tervezés Újbudán - Kelenvölgy, Péterhegy  

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal Kelenvölgy és Péterhegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.