Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Kaland a karosszékben

Az egykori legendás Dakar Rally szellemi örököse a Budapest-Bamako. A rajt nem Párizs és a finish nem Dakar, de az élmény ugyanaz. A futam igazi, hosszú kemény terep rally. Marokkó kősivatagos útjain, szaharai dűnéken és vályogkunyhós szavannai falvakon keresztül dönget a mezőny Mali fővárosába, Bamakoba. Sivatag, forróság, homoktenger és terepjárós kalandozás, humanitárius segítségnyújtás. Ennek a kalandnak az élményeit gyűjtötte össze egy gazdagréti utazó Budapest - Bamako című könyvében.

Egy küldetéssel párosított verseny, ahol korántsem egymás legyőzése, hanem a felfedezés és a biztonságos érkezés a cél. Az első futam ezelőtt két évvel indult el, hatalmas sikerrel. A Budapest-Bamako Rally extrém jótékonysági túra, embert próbáló körülmények között. Túlnőtte már a nagy testvért, a Dakart, hiszen a magyar szervezők nagyon fontos dologra jöttek rá: ha nem lehetsz első valamiben, alkoss egy új kategóriát, amely csak a tiéd és vidd sikerre.

A Budapest-Bamako résztvevői saját költségükön teszik meg a távot motorral vagy terepjáróval, autópályákkal, szerpentinekkel, sivataggal és kőrengeteggel tarkított változatos útjain, hogy erőfeszítéseik és nem kevés kaland után átadhassák ajándékaikat, segélycsomagjaikat Mali rászorulóinak, főként a mostoha körülmények gyermekáldozatainak.

A csomagok között pedig egy újbuda adomány is lapult, ugyanis a kerületi polgármesteri hivatal egy értékes orvosi csomaggal járult hozzá a küldetéshez, melyet a futamban résztvevők adtak át egy szegény bamakói kórháznak "Ajánlom e könyvet mindazoknak, akik elég merészek, hogy valóra váltsák álmaikat." - írja könyve ajánlójában Molnár Tibor, aki maga is részt vett a kalandtúrában.

Az Újbudán élő író könnyed, szórakoztató stílusával tárja fel az olvasó számára izgalmas útjának minden mozzanatát, úgy, hogy még a karosszékben ülők is azt érzik, részt vettek a kalandban. A merészebbek, pedig jelentkeznek is a versenyre, ha éppen élvezik a nomád körülményeket.

"Volt egy gyenge próbálkozásunk arra, hogy valami szállás félét kerítsünk magunknak, de 5000 pénzért (forintnál gyengébb kicsit az oguja) ajánlgattak egy büdös szobát a földön olyan szivaccsal, amit a New York-i helyszínelők kb. egy hétig csak lámpáztak volna. Kijöttünk vissza a város szélére a kempingbe, és ma is a homokban alszunk...

...Megtapasztaltam milyen az igazi "ne fürgyé le" élmény és megtapasztaltam azt, hogy vannak emberek, akikre számíthatok. Akik önzetlenül, a saját önös érdekeik elé helyezik a segítségnyújtás nemes feladatát, akik úgy adnak, hogy közben nem tartják azonnal a másik kezüket azért, hogy kapjanak is. Remek emberekkel hozott össze a sors, azt remélem, hogy új barátságok is szövődnek. Ez már csak rajtam, rajtunk múlik."

Az Afrikában készült fotókat megtekinthetik az olvasók a www.bamakofoto.hu oldalon

Gigi - Újbuda MÉDIA (2008. 11. 10.)

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.