Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. kedd, Erik, Alexandra

Jókívánságok a Földnek

Április 22-én az egész világon megemlékeznek csillagrendszerünk egyedülállóan színes bolygójáról, közel 7 milliárd ember lakóhelyéről, a Földről. A világnap arra figyelmeztet mindenkit, vigyázzunk e páratlan szülőföldre, és annak minden élőlényére, hiszen az ajándékba kapott kincset könnyen eltékozolhatjuk. Újbudán is számtalan intézmény és közösség ünnepelte a jeles napot a legkülönbözőbb környezetvédelmi programokkal, melyek központjává ezúttal a Feneketlen-tó és a TIT Stúdió vált.

A nagy napon már kora reggel általános és középiskolás csoportok tömege tornázott együtt a Budai Parkszínpad előtt, hogy aztán frissen vágjanak bele a természetismereti és környezetvédelmi vetélkedők feladatsorába. A tó körüli állomásokon a diákoknak a legkülönbözőbb próbatételeken kellett átesniük. Az egyik megállónál madárfajokat azonosítottak, a másiknál vízminőséget mértek, később elsősegélyt nyújtottak egy igazi mentőautóban, de az energiatudatos viselkedés alapszabályairól is számot kellett adniuk.

A programok között azért könnyedebb időtöltés is akadt, a kisebbek pónin lovagoltak, kemencében sült kenyérlángost ettek, és előadást hallgathattak meg a Feneketlen-tó élővilágáról. A Feneketlen-tavi Horgászegyesület elnöke, Kulcsár János az egykori rekordfogások felidézése kapcsán szomorúan számolt be arról, hogy ma nemhogy óriáshalat, de semmit sem foghatunk a tóban. A vízből három éve gyakorlatilag kipusztult az összes hal, a gondatlan téli síkosítás mentesítés miatt ugyanis hatalmas mennyiségű só szivárgott a tóba, és a földbe.

Eközben a TIT Stúdióban is zajlott az élet, az érdeklődők tudományos előadásokon és játékos programokon vehettek részt. Az előadók érintették a környezetbarát háztartás, az óvodai természeti nevelés, de még az orvosi gyógynövények kérdését is, a legaktuálisabb témaként mégis a Föld vulkáni működése, és a tűzhányók természete szolgált. A programok többségéért felelős Újbudai Pedagógiai Intézet vezetője, Gyurcsó Gyuláné arról is beszámolt, a biodiverzitás, azaz a fajok sokszínűségének évében az iskolák előzetesen is rengeteg feladatot kaptak. A tanulók tablót készítettek egy védett állatfajról és megmentésének lehetőségeiről, pályázatot adtak le az év madara, év fája témában, és számos rajzot, dolgozatot készítettek környezetünk védelmével kapcsolatban - számolt be a vezetőnő.

A nap zárásaként felavatták a Jókívánságok fáját, melyre a kerületi oktatási intézmények tűzték fel bolygónknak szánt üzeneteiket. A polgármester is kívánt egyet, majd arról beszélt, az önkormányzat igyekszik évről évre egyre több figyelmet és forrást szentelni a környezetvédelem ügyének. - Sokan azt gondolják, ha tovább égetik a villanyt, több vizet folyatnak el, vagy nem szelektálják a szemetet, nem történik nagy baj, a másik úgyis ügyel mindezekre. Valójában azonban minden ember felelős, így mi önkormányzati vezetők is - jelentette ki a polgármester.

Újbuda az elmúlt évek során Környezetvédelmi Bizottságot hozott létre, átdolgozta környezetvédelmi programját, és minden évben a költségvetés minimum egy százalékát, azaz 200 millió forintot költ erre a célra. - A néhány éve indított Zöld Újbuda program keretében határozott lépéseket tettünk az alternatív energia használat, a szelektív hulladékgyűjtés és a kerti komposztálás terjesztése és népszerűsítése irányában, támogattuk a távfűtési ÖkoPlusz programot, és igyekszünk környezettudatos öko-iskolákká változtatni oktatási intézményeinket. Mindez azt jelzi, hogy elindultunk a jó úton - tette hozzá Molnár Gyula.

T.D. - ÚjbudaTV (2010. 04. 30.)

Címkék: 
LEGFRISSEBB
×

Radikális változások a Citadellán  

A tervek szerint ez év második felében elkezdődhet a Gellért-hegyi Citadella átépítése, és ha a most közzétett látványterveknek megfelelően fejeződik be, akkor nehéz lesz ráismerni a több mint 170 esztendős erődítményre.