Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 12. szerda, Pongrác

Hulladéknap a Humusz Házban

A környezetvédelem helyi szószólója, a Humusz Szövetség nem kisebb eseményt rendezett meg, mint a hulladékcsökkentők csúcstalálkozóját. A rendezvény jól illeszkedett az aznap lezajlott Ne vásárolj semmit! Világnaphoz, hiszen a találkozóra azért hívták meg az érdeklődőket, hogy célravezető tanácsokkal és hasznos tippekkel szolgáljanak ahhoz, hogyan csökkenthetik a háztartási hulladékot otthon, az irodában, vagy az iskolában.

A tanácsok leginkább arra vonatkoztak, hogy amikor vásárolni megyünk, kerüljük az agyoncsomagolt termékeket, helyette érdemes piacon vásárolni, ahol közvetlenül a kosarunkba tehetjük a csomagolatlan termékeket, de érdemes azt is figyelembe venni, hogy amíg a távoli országokból származó termékek eljutnak hozzánk, nagyobb terhelést okoznak a természetnek. Az előadók többek között felhívták a figyelmet a komposztálás, a használt cikkek vásárlása és az adományozás előnyeire is.

A kiállításon olyan fölösleges árukat is bemutattak, melyekre valójában soha senkinek nem lenne szüksége, legyártásuk viszont súlyosan terheli a környezet. Ilyen a teleszkópos hátvakaró, a fogpiszkáló adagoló, az elemes buborékfújó, vagy a klaviatúra porszívó. A Humusz Ház elnöke, Graczka Szilvia szerint a negatív folyamatok új irányba terelésében a fogyasztói döntésnek és ezen keresztül a szemléletformálásnak van a legnagyobb szerepe.

- Az alapvető gondolat, amit szeretnénk elültetni az emberekben, hogy a környezettudatosság nincs elintézve a szelektív gyűjtéssel. Fontos dolog, de egy olyan félmegoldás - jelentette ki a szakértő, aki szerint a szelektív gyűjtésnek csak akkor van értelme, ha vásárlásaink során az újrahasznosított termékeket részesítjük előnyben. Körforgásban kell tartani az anyagokat, mert ha ez megszakad, nem sokat ér a jó cselekedet. Meglepő adat, hogy a szelektív gyűjtés aránya az intenzív médiakampányok ellenére rendkívül alacsony, mindössze 2-3 százalékra tehető. Nagyon sokat kell tennünk, hogy az EU által előírt célszámokat teljesítsük, amely 2020-ra 50 százalékot ír elő.

LEGFRISSEBB
×