Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Hőségben sem szabad a Dunában fürödni

A kánikulában egyre gyakrabban fürdőznek az emberek tiltott helyeken, ezért a nyári szezonban a vízirendőrök megerősített szolgálatot látnak el.

A Dunán a fővárosi térségben és Mohácsnál egy-egy mentőhajó áll állandó készültségben, és a különböző feladatok függvényében több jármű is szolgálatot teljesít a folyószakaszon. A Dunai Vízi Rendészeti Kapitányság évente több ezer esetben intézkedik, mintegy ezer alkalommal kell bírságot kiszabniuk vagy feljelentést tenniük, és minden évben csaknem száz embert mentenek ki a vízből a Duna 417 folyamkilométernyi szakaszán.

A Duna fővárosi szakaszán egyetlen kijelölt fürdőhely sincs, és az új rendelkezések szerint tiltott fürdőzésért 5000-től 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújthatják őket. Ha mégis úgy döntenének, hogy a természetes vizekben lubickolnánk, akkor marad a Balaton, vagy a fél órás utazással is elérhető Velencei-tó. A budapestiek leginkább közstrandokra járnak, amikből - lévén hogy fürdőváros vagyunk - hozzávetőlegesen húsz üzemel a szezonban.

Ha valaki inkább a szerényebb, ám mégis közeli és igényes strandolásra vágyik, annak a Nyéki Imre Uszoda jelenthet megoldást. A nyári időszakban egy 25 m-es strandmedence, gyermek pancsoló és jakuzzi áll a strandolók rendelkezésére, az uszodában pedig szakképzett oktatók várják az úszótanfolyamokra jelentkező csöppségeket.