Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Hétmilliárd ember él a Földön

Az ENSZ tájékoztatása szerint október 31-én megszületett a Föld hétmilliárdodik lakója. Hogy ki a szerencsés, azt egyelőre még viták övezik, de elgondolkodtató tény, hogy az egyre fokozódó népességnövekedés most a leggyorsabb: 12 év alatt 1 milliárddal lettünk többen. A tendencia alakulásáról Újbuda lakóit is megkérdeztük.

A mostani hétmilliárdos mérföldkő fordulópontnak számít: most kellett a legkevesebb idő, 12 év az egymilliárdos növekedéshez. És mivel nagyjából a hetvenes évek elején élt 3,5 milliárd ember a Földön, azt is elmondhatjuk, hogy az emberiség negyven év alatt megduplázta a létszámát.

A nyolcadik milliárdot az ENSZ becslései szerint 2025-re, a kilencediket 2050-re, a tizediket pedig 2100-ra éri el a Föld népessége. Kína valamikor az évszázad közepén elveszíti a legnépesebb ország címét, amit India fog átvenni tőle. Az igazi demográfiai robbanás Afrikában várható: Nigéria, Etiópia, Kongó 40 év alatt megtriplázhatja a mai népességét. E közben Európa lakossága akár 20 százalékkal is csökkenhet.

A témáról az újbudaiak véleményét az Újbuda TV Mozaik című műsorában láthatják.