Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 4. vasárnap, Borbála, Barbara

Felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyész Molnár Gyulára

Felfüggesztett börtönbüntetés továbbá pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyészség hivatali visszaélés miatt Molnár Gyula volt szocialista polgármesterre, Lakos Imre korábbi SZDSZ-es alpolgármesterre és egy vádlott-társukra egy telekügylet miatt a Fővárosi Törvényszéken hétfőn.

A vád szerint több mint fél évtizede Molnár Gyula akkori országgyűlési képviselő, XI. kerületi polgármester és Lakos Imre vagyongazdálkodásért felelős alpolgármester hivatali helyzetével visszaélve megkísérelt egy állami tulajdonú telket átjátszani egy magáncégnek. Az ügyészség szerint csak a szerencsének köszönhető, hogy nem okoztak kárt, vagyoni hátrányt; az egyes intézkedések jogszerűek voltak ugyan, de a folyamat összességében jogszerűtlen célra irányult. A vádlottak az eljárás során mindvégig tagadták bűnösségüket. A tárgyalás védőbeszédekkel folytatódik.

A Központi Nyomozó Főügyészség az I. rendű vádlott M. Gyula egykori XI. kerületi polgármestert, a II. rendű vádlott L. Imre volt alpolgármestert és a III. rendű vádlott dr. Z. Lászlót hivatali visszaélés bűntettével vádolja - amelyet dr. Z. László bűnsegédként követett el – annak kapcsán, hogy egy 38617 nm területű budai önkormányzati ingatlan nyilvános versenyeztetés, pályáztatás nélkül került egy magáncég tulajdonába.

A vádirat szerint az önkormányzat 2006-ban mintegy 417 millió forintért vásárolta meg a 38 hektáros területet a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól, amely saját cége, a Buda-Hold Kft. tulajdonába került. Ezt követően a Buda Hold Kft. és az Öböl XI Kft. létrehozta a Nádor-Öböl Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft.-t, amelybe a Buda-Hold Kft. apportálta az ingatlant. Az ingatlan tulajdonjoga innét került az Öböl Kft-hez, mégpedig két részletben. A Buda-Hold Kft. eladta az Öböl kft.-nek a Nádor Öböl Kft.-ben lévő 76,5 százalékos üzletrészét, majd néhány hónappal később a fennmaradó 10,5 százalékát is eladta a Kft.-nek.

A vádirat szerint M. Gyula és L. Imre a polgármesteri illetve alpolgármesteri tekintélyükből fakadó függőség, ismeretség, és befolyás kihasználásával, nyomást gyakorolva a Buda-Hold Kft. ügyvezetőjére, hivatali helyzetükkel visszaéltek azért, hogy az Öböl XI. Kft.-nek jogtalan előnyt szerezzenek úgy, hogy a Kft. az önkormányzati ingatlan tulajdonjogát nyilvános versenytárgyalás nélkül megszerezze. Dr. Z. László azáltal nyújtott segítséget ahhoz, hogy M. Gyula és L. Imre hivatali helyzetével visszaéljen, hogy ő dolgozta ki azt a koncepciót, amelyik lehetővé tette, hogy az ingatlan nyilvános versenyeztetés, pályáztatás nélkül az Öböl XI. Kft. tulajdonába kerüljön, továbbá részt vett az ingatlannal kapcsolatos képviselő-testületi döntésre vonatkozó előterjesztésben valamint a Kincstári Vagyoni Igazgatóság felé küldött levelek szerkesztésében.

A vádirati tényállás szerint a vádlottak nem okoztak vagyoni hátrányt az önkormányzatnak.