Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 10. péntek, Zsolt

Félezer ingyen komposztáló keret Újbudán

Újbuda önkormányzata a kerületi környezetvédelmi programban a levegő tisztasága, valamint a zöldlomb szállítás költségeinek csökkentése érdekében a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Talajtan és Vízgazdálkodás Tanszék, az OBI Barkács Áruházlánc Savoya-Park és a Prizma Kft. együttműködésével második alkalommal ad előzetes jelentkezésre ingyenesen komposztáló kereteket a kerületi lakosoknak, társasházaknak és közintézményeknek

A nagy sikert bizonyítja, hogy idén újabb félezer komposztáló keret kerül kiosztásra Újbudán. Az első keretek kiosztásánál a lakosság számára bemutató előadásra, tanácsadásra is sor került, valamint a kerületi óvodások egy kis csoportja a helyszínen ajándékba kapott alma elfogyasztása után a csutkát már a komposztáló keretbe dobta.

A komposztáló programban bárki részt vehet, aki a kerületben lakik, és kedvet érez a komposztáláshoz. A programra nem csak a kertes családi házban élők jelentkeztek, hanem számos társasház lakóközössége és intézmény is úgy döntött, megkezdi a házi komposztálást. A programban részvevőknek Újbuda Önkormányzata ingyenesen 2 db 100x100x70 cm-es impregnált komposztáló keretet ad át használatra. Az átvevőnek vállalnia kell, hogy az átadott komposztáló keretet öt évig rendeltetésszerűen használja, majd a hatodik évtől a résztvevők tulajdonába kerülnek a használatra átadott komposztáló keretek. A komposztálás feltétele a Kertészeti Egyetem komposztáló előadásán való részvétel, valamint komposztáló napló vezetése, amely egy év elteltével összegzi a komposztált lomb mennyiségét és a projekt eredményességét.


A 2008. szeptemberében elindított projekt az FKF Zrt 2.5 millió Ft-os hozzájárulásával, valamint a HuMuSz szakmai támogatásával jött létre. Akkor Újbuda önkormányzata 600 darab komposztáló keretet osztott ki hasonló feltételek között, melynek eredményeként a zöldhulladék mennyisége számottevően csökkent, így nincs szükség szállításra, külön konténer rendelésére.


Hazánkban egy átlagos állampolgár évente körülbelül 300 kg hulladékot termel, ennek kb. 1/3-a olyan szerves anyag, amely komposztálható. Ha a háztartásunkban keletkező szerves anyagok jelentős részét komposztáljuk, csökken kukánk tartalma, sőt a szemetesben szokásos kellemetlen szagú rothadást is elkerülhetjük. Ha a háztartásban és a kertben keletkező szerves eredetű hulladékokat komposztáljuk, a kész komposztot talajjavításra használhatjuk, visszajuttatva a benne lévő értékes tápanyagokat a talajba.

Újbuda Önkormányzata Sajtóiroda (2010. 04. 11.)

LEGFRISSEBB
×