Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 18. kedd, Erik, Alexandra

Esküt tettek a marosvásárhelyiek

A honosítási eljárás végén legutóbb 18-an vehették át a magyar állampolgárságukról szóló okiratot a kerület vezetőjétől. A Polgármesteri Hivatalban rendezett állampolgársági eskütétel különösen fontos esemény, amióta a parlament megszavazta a kettős állampolgárságot és a határon túli magyarokat érintő gyorsított eljárást.

- A határon túl élők számára lelki értéke van annak, hogy magyarságukat ilyen módon is kifejezhetik, ezért mindig meghatóak ezek a pillanatok - mondta bevezetőjében a ceremóniát levezető Hoffmann Tamás polgármester. Emlékeztetett arra is, hogy 2011 óta több mint 1100-an tették le Újbudán az állampolgársági esküt. A 2011-től hatályos egyszerűsített honosítási törvény jelentősen megkönnyíti az állampolgárság megszerzését, mivel az eljárás időtartama akár három hónapra is lerövidülhet. Korábban ez másfél évig is eltarthatott.

A Hungarian FolkEmbassy népzenei előadása után Simicskó István államtitkár arról beszélt, hogy a kormány nemcsak a kettős állampolgárság lehetőségét teremtette meg, de a Trianoni emléknapot is a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Az eskütevők Újbuda testvérvárosából, Marosvásárhelyről érkeztek. Szerintük a kormány gesztusa magasabb szintre emelte az összetartozást itthoni és külhoni magyarok között. - Mikor lesz román a székely? Ha átjön Magyarországra. Mert otthon magyarozzák, itthon meg románozzák - ez a vicc szerencsére lassan érvényét veszti, hiszen már itthon is magyarnak érezhetik magukat a határon túliak - jelentette ki Csegzi Sándor Marosvásárhely polgármesteri tanácsosa. A korábban a testvárvárosi kapcsolatokért 12 évig felelős tanácsos szerint a kormány gesztusa olyan kéznyújtás volt, amit néhány éve még elképzelni sem tudtak volna. - A magyar állampolgárság felvételével nem lettünk nagyobb magyarok, de a nemzetegyesítés tudata és az összetartozás érzése sokat jelent nekünk - tette hozzá Csegzi Sándor.

A jelenlegi jogszabályok értelmében egyszerűsített eljárásban magyar állampolgárságot azok a személyek vagy leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1938 és 1945 között magyar állampolgárok voltak, beszélnek magyarul és büntetlenek. 2011-től a törvény nem követeli meg a határon túli magyaroktól a bejelentett magyarországi lakóhelyet, a megélhetés igazolását és nincs szükség alkotmányos alapismereti vizsgára sem. Az eljárás egyszerűsödött, kezdeményezni pedig külképviseleteken, anyakönyvvezetőknél, a bevándorlási hivatalnál valamint a kormányablakokban is lehet.

T.D. - ÚjbudaTV (2014. 02. 13.)

LEGFRISSEBB
×

Radikális változások a Citadellán  

A tervek szerint ez év második felében elkezdődhet a Gellért-hegyi Citadella átépítése, és ha a most közzétett látványterveknek megfelelően fejeződik be, akkor nehéz lesz ráismerni a több mint 170 esztendős erődítményre.