Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Értéknövelő ingatlanfejlesztés az Andor utcában

A Buda-Hold Kft. hétlakásos házat adott át Lakos Imre alpolgármester és Niederlander Pál ügyvezető igazgató október 28-án az Andor u. 21-ben, amelyet a beköltözők birtokba vettek. Az esemény több szempontból is sikertörténet.


A Buda-Hold Kft., amely a XI. kerületi önkormányzat ingatlanfejlesztéssel is foglalkozó cége, Újbuda önkormányzatától kapta a megbízást, hogy egy hétlakásos társasházat terveztessen a Közalkalmazottak Háza néven ismert közalkalmazotti, köztisztviselői szálláshely mellé az Andor u. 21. számú ingatlan nagyméretű, szabadon álló telkére.

Amikor az önkormányzat az előző ciklusban megszerezte a telket, még nem vált világossá, hogyan kellene kiaknázni a nagyméretű telekingatlanban rejlő lehetőségeket. Az ideára és a kivitelezésre e ciklusig kellett várni, azonban az október 28-i ünnepélyes átadás sem tett pontot az ingatlanfejlesztés végére, még folyik a parkolóhelyek kialakítása. A legelőnyösebbnek nem tekinthető helyválasztás ellenére, a Buda-Hold Kft. az Andor utcában ideális, az ingatlan értékét megnövelő fejlesztést tudott megvalósítani.

Értékesíteni tudták a viszonylag drága lakásokat, annak ellenére, hogy a szélesítés miatt vitatott az utca jövőbeni ingatlanpiaci helyzete, jelenleg pedig lehangoló az állapota. A kisvárosias építési forma, a megőrzött nagyméretű udvar lehetővé tette, hogy még az Andor utcában is 330 ezer forintos, igen jó négyzetméter áron keltek el a lakások. A Buda-Hold Kft. nem kis, átmeneti letelepedésre szánt garzonokat adott át, hanem átlagosan 60 négyzetméteres lakásokat, de az épületben kétszintes, 80 négyzetméter nagyságú is található. A lakásméret és a nagy kert lehetővé tette, hogy kisgyermekes családok számára is előnyös legyen a lakásvásárlás. A hangulatos kisvárosi stílusú házak csendet igénylő funkcióit az udvar felé helyezték el, hogy a hálószobák zajvédelmét a szigetelésen túl is fokozzák.

Az ingatlan-beruházás és az értékesítés jó példa arra, hogy a jelenlegi állapotában nem előnyös területen hő- és zajszigetelt ablakokkal piacképes fejlesztéseket lehet létrehozni. Még folyik a kötelező parkolóhelyek kialakítása. További hét másik parkolóhelyet is létesítenek a területen, mert a Buda-Hold Kft. a közeli Bornemissza u. 32-ben tetőtér-beépítéssel újabb hét lakást épít, melyeknek gépkocsibeállóhelyeit is itt alakítják ki. W.K.T.