Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 21. szombat, Máté, Mirella

Ebrendészeti járőrök és kutyapiszok-gyűjtő zacskók a fővárosban

A Fővárosi Közterület-felügyelet ingyenes zacskókat osztogat. A program hatékonynak bizonyult, sok esetben nem volt szükség további szankciókra.

Budapest utcáin a kutyák naponta 40 tonna ürüléket hagynak maguk után, ami nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémát is jelent. A Fővárosi Közterület-felügyelet öt alközpontjának kijelölt munkatársai a kerületünkben is folyamatosan ellenőrzik az ebtartásra vonatkozó szabályok betartását reggel hattól kilenc óráig, majd este öttől nyolcig - azaz a sétáltatási csúcs idején -, főleg a zöldterületeken és környékükön. A munkatársak az ellenőrzések során nemcsak a figyelmet hívják fel a későbbi következményekre, de 'ingyenes' zacskókat is osztogatnak a tetten ért gazdik között. A zacskók egységcsomagja egy feltöltött karabineres tartódobozt és egy utántöltő csomagot tartalmaz, melyet a kutyapórázra fel lehet rögzíteni. (Az előrelátó és lelkiismeretes ebtartók egyébként bármelyik nagyobb állatkereskedésben hozzájuthatnak hasonló kutyapiszok felszedésére alkalmas zacskókhoz.)

Abban az esetben azonban, ha atulajdonos a figyelmeztetést követően sem szedi fel az ürüléket, 500-10 ezer forintos helyszíni bírságot szabhatnak ki az illetékesek. A program munkatársai rendszeresen értékelik, és az akció eredményessége alapján döntenek majd a folytatásról.

H. E. - Újbuda WEB (2006. 01. 16.)

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.