Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 30. csütörtök, Pál

Csőtörés a Szent Gellért térnél

Új tartalom:

Vasárnap estére már minden lakásban volt vízszolgáltatás a XI. kerületi Szent Gellért tér környékén, a gépjárművek számára reggel 6 órára oldják fel az útzárat - közölte az MTI. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK közlése) szerint éjféltől helyreállt a közösségi közlekedés a Bartók Béla úton, az éjszakai buszok menetrend szerint jártak.

Csőtörés miatt térdmagasságban zubogott a víz vasárnap késő délután. A víz több mint egy órán keresztül ömlött az utakra, mire sikerült elzárni a sérült vezetéket. A víz az Orlay utcában a második emeletig spriccelt fel, a beton több parkoló autó alatt betört, egy idős embert a tűzoltók mentettek ki.

A Vízművek szerint több napig is eltarthat az útburkolat javítása. Átmenetileg vízhiány lehet a környéken, ez a Gellérthegy egy részét: a Gellért teret és a Bartók Béla út egy részét érinti.

Összehívták a XI. kerületi védelmi bizottságot, mely határozott arról, hogy ivóvizet és mobil illemhelyeket kell biztosítani a környéken élőknek.

A tűzoltók megkezdték a csőtörésben érintett házak pincéiből a víz kiszivattyúzását - közölte Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A vízművek helyszínen dolgozó szakemberei szerint egy 1000 milliméteres és egy 200 milliméteres nyomócső tört el az Orlay utca 1. előtt. Kisdi Máté szerint mintegy 15 méter átmérőjű, több méter mély gödör keletkezett. Az útburkolat darabjait 20-50 méterre sodorta a víz. A beton több parkoló autó alatt betört. Kisdi Máté beszámolt arról is, hogy a tűzoltók egy idős férfit mentettek ki a Bartók Béla útba torkolló Orlay utcából, a férfi a víz miatt sehova nem tudott menni.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, hogy víz jutott a Műegyetem alagsorába, a környező lakóházak pincéjébe és a 4-es metró épülő állomására. A környéken teljesen megállt a forgalom, a BKV járatairól leszállították az utasokat, a rendőrök lezárták a környéket a forgalom elől.

Kérdéses, hogy rendeződik-e a helyzet a hétfő reggeli üzemkezdetig, ha nem, akkor erre már felkészültek a Budapesti Közlekedési Központnál: a 7-es buszcsalád kerülő útvonalon közlekedik majd, a villamosok helyett pedig szintén autóbuszok járnak majd - ugyancsak kerülő útvonalon. A becslések szerint mintegy 800 köbméter víz folyt be a 4-es metró Gellért téri állomására, eláztatva az állomás frissen beépített mozgólépcsőjét is - közölte Vitézy Dávid, a BKK vezetője. Azt is elmondta, a víz átfolyt a Fővám téri állomásra, ott már befejeződött a szivattyúzás.

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.