Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

Barátunk, a kerékpár - Hasznos tanácsok bicajlopás ellen

Jön a tavasz, és vele együtt a jó idő. Előkerülnek a kiskabátok, a napszemüvegek, a naptejek és persze a kétkerekűek is. Szinte mindenki repesve várja az első napsütést, hogy végre kiszabadulhasson a zöldbe - ki gyalog ki két keréken.

Szakavatott bringások szerint nemcsak a szabadidő eltöltéséhez, sportoláshoz, vagy egy közös baráti kiránduláshoz kiváló eszköz a kétkerekű. A technikai újdonságoknak köszönhetően ugyanis az ember egy mini hordozható számítógép és mobiltelefon segítségével tulajdonképpen bárhonnan képes dolgozni. Csak berakja a kistáskába a szükséges készülékeket és felpattan a biciklire, és akár egy parkban is intézheti teendőit.

A kerékpár is, akár egy hűséges négylábú társ meghálálja a gondoskodást, ápolást, ezért negyedévente 'illik őt' elvinni szervízbe. Tavasszal pedig érdemes egy kicsit 'visszaolajozni a rendszert', vagyis jól letisztítani a sótól-latyaktól - ez nem más, mint a 'tavaszi rajt start'. Ha új gumiban gondolkodunk, akkor ajánlatos jobb minőséget választani, ugyanis tavasszal az úgynevezett "királydinnyés időszakban" a magvas növények sokszor okoznak kellemetlenségeket a bicikliseknek, hiszen képesek kilyukasztani és tönkretenni a gumit. Nem elég azonban csak szervízelni kerékpárunkat vigyázni is kell rá, hiszen nagyon sok a biciklitolvaj.

Gábor, a lopottkerekpar.hu honlap társalapítója azt ajánlja inkább forgalmas helyre 'kössük ki' kétkerekű barátunkat, ahol másokat nem zavar a közlekedésben - itt esetleg térfigyelő kamera is működik, illetve ebben az esetben több az esély a tolvaj lebuktatására hiszen nem tud önfeledten hosszú ideig garázdálkodni. Jó helynek számít egy olyan terület is, ahol már több kerékpár is parkol, hiszen a lelkiismeretes bringások figyelnek egymás "járművére". Ha esetleg kétes személyeket látunk más kerékpárja mellett, legyen ott a szemünk - sok profi tolvaj ugyanis nagyon leleményes: van például olyan eset, amikor a rabló egy alul szétvágott táskát helyez a kerékpárra és így feltűnés nélkül titokban szétvágja a lakatot és máris viszi a zsákmányt.

Ha esetleg nincs a közelben biciklitároló, akkor olyan lehetőleg masszív kovácsoltvas korlátot keressünk, amelyet nem lehet puszta kézzel kirántani a földből. A kikötés előtt győződjünk meg arról, hogy nem kivehető a korlát - főleg ha kresztáblához kötjük, mert azok gyakran mozdíthatóak. A kerékpáros szakember azt mondja a vázat és az első kereket együtt kell a fix tartóhoz rögzíteni, ugyanis ha az első kerék tengelye 'gyorszáras' és nem kötöttük a korláthoz, akkor pillanatok alatt leszedik tolvajok az első kereket.

Semmiképpen ne a gumiborítású gyenge sodronyból készült lakatot válasszuk, ugyanis ezt csípőfogóval két-három másodperc alatt szét lehet vágni. Az edzett hőkezelt lánccal és az úgynevezett 'U' lakattal egyszerre több kétkerekűt is lezárhatunk. Ez a két lakatfajta biztonságosabb, egyszerű használni és csak elektromos vágóval lehet eltávolítani - de ahhoz is legalább 10-20 percre van szüksége a profi tolvajoknak. Ezért érdemes olyan helyre kötni a kerékpárt, ahol erre nincs elég ideje a tolvajnak - vagy zárt helyen, mindenképpen zárható lelakatolt tárolóban.

Természetesen nincs tökéletes védelem, de minél rövidebb idő áll a tolvaj rendelkezésére, annál kisebb az esélye a sikeres rablásnak. A másik fontos dolog, hogy nemcsak saját kerékpárunkat óvjuk, hanem ha tehetjük fél szemmel figyeljük másik bicajos társunkét is - sőt ha észrevesszük, hogy valaki nem megfelelő rögzítő eszközt használ a lelakatoláshoz, felhívhatjuk a figyelmét a jobb megoldásra.

Gábor azt tanácsolja, hogy amikor tavasszal újból előkerül a kétkerekű figyeljünk oda az öltözködésre, hiszen bármennyire süt a nap, azért mégiscsak hűvös az idő még márciusban - azt mondja az izzadás ellen a réteges öltözködés a megoldás. Fontos, hogy kerékpározás közben mindig láthatóak legyünk - legyen elől és hátul macskaszem, a csengő és a fék jól működjön - és persze legyen kéznél az edzett hőkezelt lánc vagy az 'U' lakat. És ha ez mind megvan, akkor irány a tavasz!