Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. csütörtök, Emil, Csanád

Az újbudai vörös vércsék nehéz éve volt 2010

A kerületünkben fészkelő több mint 10 pár vörös vércse számára is nehéz év volt 2010. Több vércse pár el sem kezdte a költést. Például a Sopron úti költőüreg is üres maradt, pedig a Semilab cég munkatársai az idén is fészekkamerával várták a különleges ragadozó madarakat megszokott helyükön.

A szeles, esős időjárás miatt sok pár vissza sem tért költőhelyére, a megkezdett költések pedig a viharok miatt félbeszakadtak, mert a magukra hagyott tojások kihűltek. Ugyancsak üres maradt az Önkormányzat épületének Vincellér utcai oldalán található, korábban vércsék által már lakott falüreg. Az időjárás a vércsék fő táplálékai a pockok, egerek soraiban is valószínűleg nagy pusztítást végzett. A sanyarú időjárás mellett ez is oka volt, hogy e védett, 50 000 forint eszmei értékű madarak állománya az idén a városban is jelentősen csökkent.

A Magyar Madártani Egyesület szakemberei több mint 10 éve követik a fővárosi vércse állomány költésének eredményességét. Becslések szerint fővárosunkban körülbelül 80 - 100 pár vércse költ a jobb években. Nagy segítség a védelmi munkában a szemfüles lakók bejelentése. Sok fészek így kerül látókörbe. A mellékelt kép is azért készülhetett, mert évekkel ezelőtt egy Inga utcai anyuka észrevette a szomszédos épülő ház ideiglenes üregében megtelepedett ritka madarakat.

A vércse megfigyeléseket ezen a telefonszámon lehet bejelenteni: +36 20 261-9964

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.