Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 1. csütörtök, Tünde

Akikért a harang szól - Új harang a Szent Imre Templomban

Ismét két harang hívja misére ezentúl a Budai Ciszterci Szent Imre Plébániatemplom híveit, amelyet október 26-án áldottak meg több száz hívő jelenlétében.

Egy lelkes újbudai kezdeményezésére kerületi önkormányzati képviselők, vállalkozók és az egyházközösség híveinek adományaiból elkészült a Szent Imre harang, melyet október 26-án áldottak meg a templomnál, majd behelyezték a harangtoronyba.

Szefcsik Zsolt zenész családjába nemrég beköszöntött a gyermekáldás, megszületett fiuk Boldizsár. A zenész háláját azzal fejezte ki, hogy a harangkészíttetés költségének egytizedét befizetve elindította a gyűjtést, amely az egész közösség összefogását dicséri, így összesen 61-en járultak hozzá kisebb-nagyobb összeggel a harang elkészítéséhez.

A régi harangról annyit lehet tudni, hogy a második világháború harcaiban tűnt el, így maradt csak egy hangszer a toronyban. Bár egy harang is hívhatja a hívőket misére, azonban az úgynevezett harangozási rendhez több ilyen hangszerre van szükség, mert mindegyik hang mást és mást jelent. A katolikus templomokban ugyanis hagyomány a több harang. Más dallam hívja misére az embereket - például a nagymise előtt az összes hangszer megszólal - és más dallam szólal meg, valaki eltávozik, ekkor ugyanis a lélek harangja szól az eltávozott lelki üdvösségéért.

A több száz kilós új harang fisz hangon képes megszólalni, azonban nem elég, ha egy harang „csak úgy” szól, annak szépen kell szólnia. A harangkészítés igazi titka a szép hangzás kialakításában rejlik. - véli Gombos Miklós harangkészítő mester - a Szent Imre harang alkotója, aki 1985 óta űzi ezt a mesterséget, a családja pedig negyedíziglen foglalkozik harangöntéssel.

A hangszert Dr. Zakar Polikárp zirci főapát szentelte fel, aki szerint a harang dallama kicsit arra is emlékeztet bennünket, hogy honnan jövünk és hova tartunk, és az életünk igenis véges. A szentelés után a nehéz harangot fel kellett húzni a toronyba, ehhez a sok erős hívőre volt szükség, akikből akadt bővel a szenteléskor.

Mostantól tehát két harang hívja misére az embereket a Szent Imre Plébániatemplomban, amely nagy boldogsággal tölti el Brückner Ákost is. A plébános úgy fogalmazott "ezek a dolgok magunk fölé emelnek bennünket, a katolikus közösség jobbik énjét segíti elő." Szerinte nagyon szépen szól a harang, de a legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy egy közösség megmozdult az erkölcsi megújulás érdekében.

Ninus (2008. 10. 29.)