Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 25. csütörtök, Kristóf, Jakab

A nándorfehérvári diadal emléknapja

Az 555 évvel ezelőtt kivívott nándorfehérvári diadalról is megemlékeztek július 22-én, pénteken, a hálaadó szentmisén, amelyet a a Szent Adalbert-Boldog Zoltán templom helyén tartottak. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Idén először ünnepelhetjük e napon az ötszázötvenöt évvel ezelőtt történt nándorfehérvári diadal emléknapját. Simicskó István ünnepi beszédében felelevenítette a török seregek hódító útját, amelynek eredményeként tízszeres túlerővel sorakoztak fel Európa kapujában, Nándorfehérvárnál.

Az államtitkár szerint a győzelemhez óriási hit kellett. "A nemzeti önbecsülésünkhöz hozzátartozik, hogy az ilyen győzelmeket meg kell ünnepelni, mert önbecsülés nélkül nem lehet jövőt építeni" - emelte ki Simicskó István, majd így fogalmazott: "Büszkék lehetünk e világraszóló győzelemre!"

Simicskó István, aki a XI. kerület egyik országgyűlési képviselője is, ünnepi beszédében kitért arra is, hogy a mise helyszínéül szolgáló Etele úti telken a közeljövőben katolikus templom épül. Az ehhez szükséges építési engedélyt a ceremónia végén nyújtotta át Musits Antal atyának, aki egy éve hisz és küzd azért, hogy felépülhessen az egyház által finanszírozott templom.