Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

A KATASZTRÓFAVÉDELEM KÖZLEMÉNYE - A rendkívüli időjárás elmúlt 24 órájáról

Lezárták az M1-es, valamint az M7-es autópályát. Senki ne induljon útnak! Országszerte fennakadásokat okozott a rendkívüli időjárás. A meteorológiai szolgálat délutántól fokozatosan a legmagasabb szintű, piros riasztást adta ki összesen 8 megye (Komárom-Esztergom, Fejér, Veszprém, Somogy, Zala, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg) 59 kistérségére hófúvás miatt.

Az ország számos pontján volt szükség a katasztrófavédelem, a rendőrség, a készenléti szolgálatok és az együttműködő szervezetek, valamint a karitatív szervezetek segítségére. A hivatásos katasztrófavédelmi erők 920 fő 209 eszközzel, a rendőrség 412 fővel és 189 eszközzel, a honvédség 12 fővel és 6 eszközzel, az önkormányzati és önkéntes tűzoltók 296 fővel és 65 eszközzel, a polgári védelmi szervezetek 8 fővel, valamint a mentők 174 fővel és 69 eszközzel, a közútkezelők 660 fővel és 635 eszközzel, a polgárőrség 74 fővel és 30 eszközzel, a karitatív szervezetek 24 fővel és 4 eszközzel vettek részt az elmúlt 24 órában a téli időjárással összefüggő káresetek felszámolásában.

138 embert sikerült a hóban elakadt járműből kimenteni. Több mint százan sérültek meg különböző közúti és egyéb balesetekben. Az úton rekedtek ellátása érdekében az érintett megyékben 227 melegedő szálláshely került kialakításra, amelyeken eddig több mint 8000 embert helyeztünk el. Ellátásuk folyamatosan megoldott takarókkal, meleg teával és szendvicsekkel.

Az úton rekedt utasok közül, akik nem kívánták a gépjárművüket a helyszínen hagyni, melegedő buszokat biztosítottunk és gyermekeiket a legközelebbi melegedőhelyekre szállítottuk. A katasztrófavédelem megerősített ügyeleteire az érintett megyékben az intenzív havazás következtében több ezer segélyhívás érkezett. A ma kora reggeli órákig több mint 1000 helyszínen avatkoztak be a katasztrófavédelem egységei. Veszélyes árut szállító járművet nem ért baleset. A katasztrófavédelmi hatóság intézkedett a telephelyek biztonságáról, valamint a veszélyes szállítmányok útba indításának elhalasztásáról.

Az országban a hótakaró vastagsága jelenleg 8 és 20 centiméter, a hőmérséklet pedig -1 és -10 fok között van. Az elmúlt 24 órában az országban átmenetileg 57 település megközelítése vált rendkívül nehézzé, ez 13 ezer lakost érintett. Jelenleg 30 települést nem közelíthető meg. Az utakról: 100 közút és 5 vasút vált járhatatlanná. 83 utat a hatóságok zártak le a forgalom elől. Egy hajókikötő és 3 határátkelő van lezárva.

A szolgáltatásokról: 160 település maradt áramszolgáltatás nélkül, ami több mint 100 ezer embert érintett. Vízszolgáltatás jelenleg Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5 településén átmenetileg szünetel, mintegy 11 ezer lakost érintve. Az úton rekedtek mentésével egy időben a súlyos betegek kimentéséről, ellátásáról, a forgalmi fennakadások miatt elakadt mentőegységek mentéséről is gondoskodni kellett.

  • A sárospataki melegedőhelyen egy epilepsziás gyermek gyógyszeres ellátását biztosították.
  • A szerencsi pályaudvaron rekedt közel 200 utas számára a melegedést szerelvényeken sikerült megoldani.
  • Csütörtökön kora este elindult a szülés egy kismamánál a Fejér megyei Bodajkon, akit haladéktalanul kórházba kellett szállítani. A mentéséhez több irányból indultak mentőegységek, végül a katasztrófavédelem székesfehérvári hivatásos tűzoltó egysége a bodajki vasútállomásra szállította, ahonnan Székesfehérvárra vitte egy mozdony. Innen a mentőszolgálat a Fejér Megyei Szent György Kórházba szállította. Az orvosi vizsgálatok alapján a kismama és kisbabája is jól van.
  • Szajolon egy 1600 főt szállító személyvonat rekedt a pályaudvaron. Az utasokat, köztük 400 gyermeket a közeli kollégiumokban helyezték el ideiglenesen.
  • Érdi buszgarázsból két csoportban 20 busz az M1-es autópályán, 4 busz pedig az M7-es és a 7-es úton rekedtek kimentésére útnak indult. Az országos műveletirányítási főügyelet koordinálja.
  • A Fővárosi Közterület Fenntartó Vállalat 5 hókotróval vesz részt az M1-es autópályán veszteglő utasok kimentésében.
  • Hajmáskérnél inzulinos gyermekeket szállítottunk a veszprémi kórházba.
  • Bakonynánáról a tűzoltók egy szülő nőt mentettek ki.
  • Dialízis kezelésre induló betegeket kellett Devecser körzetéből kimenteni. Kérjük a lakosságot, hogy továbbra se induljanak útnak, valamint kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit és tájékozódjanak az időjárási és útviszonyokról!