Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

A Csillagszem eheti vendége: Szörényi Levente

Az Újbuda TV-ben heti rendszerességgel más ismert együttest vagy zenészt mutat be Kiss Zoltán Zero, a Karthago együttes basszusgitárosa Csillagszem című műsorában. Ezen a héten Szörényi Leventével beszélgetett a műsorvezető.

25 évvel ezelőtt, 1983 augusztusában mutatták be az István, a király című rockoperát Budapesten a városligeti Királydombon. Ezt az időpontot akár a művészeti áttörés korszakának is nevezhetnénk, hiszen a darabban a hagyományos színházi gyakorlatot a kemény rock zenével és a pop műfajjal ötvözték.

A szerzőpáros egyike, Szörényi Levente nemrégiben adta ki Színház és történelem című munkáját, amelyben - egyrészt - a bemutató óta eltelt 25 évet elemzi, másrészt azt a korszakot, amelyről a darab szól, vagyis az államalapítás korát. Az író nem tartja magát történésznek, inkább csak hobbi szinten gyűjti az információkat István király idejéről. Mint mondja, sokszor ellentmondásokba is ütközik, hiszen Koppánynál sem egyértelmű, hogy hogyan vesztette életét. A magyarság ezer évvel ezelőtti történelmi eseményeiről és a számunkra levonható tanulságokról faggatta a műsorvezető a szerzőt.

Szörényi Levente a műsorban elmondta, hogy a mű születésekor még nem nagyon foglalkozott a politikával. Úgy látja, ő későn érő típus. "Engem most érdekel a történelem: az aktuális is, meg a régebbi korok. Szeretem az 1000 évvel ezelőtti történésekről szóló könyveket és tanulmányokat olvasni, ezért is jelentettem meg a tanulmányfüzetet DVD- melléklettel."

Gigi - Újbuda TV (2008. 10. 21.)