Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 4. csütörtök, Bulcsú

60+ Médiaműhely: Újbudai kincsek

Elgondolkodott már Ön azon, hogy mit rejt az út, amin jár? Bosszús, amikor nagy munkagödröket kell kerülgetnie hónapokon keresztül? Ugye nem jut eszébe, hogy a mélyben esetleg régészek mentik múltunkat?

Munkájuknak köszönhetően teljesebb képet kapunk szűkebb lakókörnyezetünk történelméről.

A napokban átadott Újbudai bevásárlóközpont építésekor - 2007 nyarán és ősz elején - leletmentő ásatásokat végeztek a Budapesti Történeti Múzeum munkatársai. Kíváncsi lettem, hogy milyen sikerrel zárult a munkájuk.


Az Aquincumi Múzeum munkatársa, Bögi Enikő készségesen válaszolt kérdéseimre. Elmondta, hogy az előkerült tárgyak egy része megtekinthető 2010. áprilisáig, a múzeum "Van új a föld alatt" című kiállításán, de az áprilisban nyíló új kiállításukon is bemutatnak a területről származó anyagot.


További kérdéseim megválaszolására dr. Beszédes József régész professzorhoz irányított, mivel az ásatásokat ő vezette. A professzor úr elmondta, hogy a bontás alatt álló Skála áruház és környéke kiemelt régészeti terület. Korábban több ásatás volt a környéken, ezért kísérték figyelemmel a munkálatokat a Kulturális Örökségvédelmi Hatósággal. Több, ritkaságszámba menő leletet is találtak. Például egy kisméretű bronzszobrot Minerva büsztjével, több kora római edényégető kemencét - rontott kerámiával; Augustus-kori érmeket, stb.


Aki kíváncsi a szarvasmarha temetőre, az "arcosedényre", az áldozógödörre és egyéb nyolc régészeti kort átölelő anyagra, mindent megtudhat a múzeum kiállításán és olvashat is róla az Aquincumi Füzetekben.
Higgyék el érdemes!

sztorma - 60+ Médiaműhely (2009. 12. 08.)

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.