Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 18. csütörtök, Lukács

60+ Médiaműhely: Köztérkavics az utcabútor

Tudta Ön, hogy a Móricz Zsigmond körtéren álló köveket hivatalosan utcabútornak nevezik? Bizony, utcabútor! Nem szobor!

2004-ben kerültek a 'Móriczra'. Az első időkben melegítettek is! Talán emlékeznek rá, milyen jó volt hozzájuk érni. Ma már nem bújhatunk hozzájuk hűvös napokon egy kis melegségért. Kihűltek!

Két fiatal formatervező, Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt álmodta meg nekünk őket. Velük beszélgettem a köveinkről.

Hogyan kerültek pont ide a Körtérre? Ide tervezték?

A Gaz de France - a francia gázszolgáltató vállalat - nemzetközi design pályázatán második helyet nyertünk a tervünkkel. A Körtéren zajló - a 4-es metró beruházásához kapcsolódó - felújítás, részleges átépítés adta az ötletet. Pályáztunk. Megnyertük. A tér közösségi szempontból igényelt funkcióbővülésének lényeges segítőelemei lettek a fűtött utcabútorok. A felnagyított 'Duna-kavicsokat' formáló kövek természetes kőből készültek, belül üregesek.

Hogyan fogadtuk őket?

A hozzánk érkezett visszajelzések kicsit vegyesek voltak. Volt, aki attól tartott, hogy majd a hajléktalanok „melegedője” lesz a tér a kövek miatt. Szokatlan formájukat a gyerekek szerették meg a leghamarabb.
Alakjuk, melegségük miatt nem lehetett rájuk haragudni. Mire kihűltek, mindenki megkedvelte őket.
A téren folyó metró-építkezés miatt nem melegítenek.

A tér és a gomba átépítése után is lesz helyük?

Figyelemmel kísértük a gomba átépítésére kiírt pályázatot. Volt olyan terv, amelyik számításba vette a köveinket.
Mi eredetileg hat kavicsot álmodtunk ide. Alapjaik kiépítésre kerültek. Reméljük, maradnak, bővülnek.

Formatervezői hitvallásuk: a design jusson el az emberekhez, mindenkihez, és ennek egyik legjobb színtere a köztér. Hol láthatjuk még munkáikat?

Itt Budapesten a Corvin kaput, Sopronban pedig a betonból készült 'betű játék'-ot. Tervek készülnek. . .

A formatervezés ilyen alkalmazása kicsit mostohagyerek. Az egyedi tájtervezés még gyerekcipőben jár nálunk. Nehezíti széleskörű elterjedését az is, hogy csak katalógusból rendelhetőek az utcabútorok.

Ebbe a kategóriába sorolják a padokat, szeméttárolókat is. Ez még napjainkban kicsit megtévesztő! A belsőépítészet már elfogadott egy épület tervezésénél. A közterek kialakításánál csak tájépítészek gondolkodhatnak abban, hogy megfelelő utcabútor kerüljön az utcára.

Tényleg szeretjük köveinket. Nem csúfítják el graffitik. (Igaz, a múltkor láttam rajta az egyiken egy 'tag-et' két napig)
Remélem egyszer még melegíteni is fognak.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2011. 01. 13.)

LEGFRISSEBB
×

Sok kérdésre adott választ Újbuda polgármestere  

A Szent Imre Gimnáziumban tartotta szokásos rendezvényét az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület 11. kerületi szervezete. Az eseményre meghívták Hoffmann Tamás polgármestert is, aki beszámolt a kerületben zajló legfontosabb beruházásokról, fejlesztésekről, közlekedési változásokról, az intézmények helyzetéről, valamint az önkormányzat előtt álló legfontosabb feladatokról.