Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

60+ Médiaműhely: A területen kívüli beteg kálváriája

Sajátos problémába ütközik az a beteg ember, aki nem a bejelentett lakásán betegszik meg. A következő "rémtörténet" sajnos valódi - és nem egyedi esetként!

Kati pár hete megbetegedett. Magas láza volt. Körzeti orvosa Miskolc környékén van, ő pedig a fővárosban dolgozik. Barátnője elvitte az orvosi ügyeletre. Az orvos vonakodva látta el, mert "területen kívüli beteg". A felírt lázcsillapító nem vitte le lázát. Állapota rohamosan romlott, újra az ügyeleten kötöttek ki. Az őt megvizsgáló orvos közölte; keresse fel háziorvosát, mert az ügyeleten nem tudják ellátni - mivel "területen kívüli beteg".


Kati egyre rosszabbul volt, láza nem ment le, már fulladt is. Ilyen állapotban nem tudott hazautazni a háziorvosához. Barátnője elvitte a közeli szakorvosi rendelőbe. Itt már tudva a "leckét", azzal kezdte, hogy tudja, nem ide tartoznak, de segítsenek! Az orvos megvizsgálta! Lássanak csodát - Őt nem érdekelte, hogy a beteg nem oda tartozik.

A kétoldali tüdőgyulladást már a tüdőgondozó erősítette meg. Azonnal, mentővel szállították a kórház intenzív osztályára. Pár napos gépi lélegeztetés és kezelés után a kórház azzal küldte haza, hogy keresse fel háziorvosát a további gyógyulása érdekében.

Mondanom se kell, - Önök már tudják a varázsszót - "területen kívüli beteg", nem ide tartozik. A Mentőszolgálat látva a beteg állapotát nem vállalta a szállítást vidékre. Katit párja és barátnője vitte haza budapesti lakásukba, hetekig még nem dolgozhat, lábadozik.

Azért, hogy más ne járjon így, megkérdeztem egy - két orvost, mi a teendő ilyenkor.

Azt a tanácsolták, hogy aki huzamosan nem abban a háziorvosi körzetben él, ahol a bejelentett lakása van, keresse meg a helyi orvost és érdeklődjön a lehetőségekről.

sztorma - 60+ Médiaműhely (2010. 01. 18.)