Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 22. szerda, Móric

60+ Médiaműhely: 15 láda tánc

Roboz Ágnes koreográfus, balettmester és pedagógus poggyászában 15 láda - tánccal kapcsolatos - szaklap, videokazetta volt, amikor 35 év hollandiai tartózkodás után végleg hazajött 2006-ban.

2011 februárjában vette át címzetes egyetemi tanári kinevezését a Magyar Táncművészeti Főiskolán.
Roboz Ágnessel a táncról, a nyugdíjas táncművészek helyzetéről beszélgettem.


15 láda. Ez nagyon sok. Milyen anyagot hozott haza?

Holland, angol, dán és más országbeli színházi műsorfüzetet, 130 videokazettát hoztam, valamint angol, német, holland táncművészeti szaklapok példányait. Ezeket 35 éven át gyűjtöttem össze.

A kazettákon a korszak nagy tánc- és balettművészeinek előadásai láthatók. Pár kazetta megörökítette az itthon is ismert Maja Pliszeckaja, és Galina Ulanova fellépéseit is. De föllelhetők az anyagban a New York City Ballet produkciói - köztük a híres grúz születésű koreográfus, Balanchine 'Gyémántok' című darabja is - a Royal Ballet, valamint a Nederlands Dans Theater, a Holland Táncszínház híres előadásai is. Utóbbiakat Jirí Kylián, a XX. század egyik legnagyobb, cseh származású koreográfusa állította színpadra.
Több hónapot vett igénybe az anyag átválogatása, rendszerezése, becsomagolása.


Hol vannak most ezek a kincsek, láthatóak valahol?

A Magyar Színháztörténeti Múzeumnak és Intézetnek, az Angelusz Iván vezetése alatt álló Budapest Művészeti Iskolának, és a Magyar Táncművészeti Főiskolának adományoztam őket. Kutatási, oktatási célokra használják. Talán majd lesz belőlük egy-egy kiállítás is.

Nagy segítséget kaptam az adományozással kapcsolatban a hágai, a svéd magyar nagykövetségtől és Mannherz Károly államtitkár úrtól, ők ismerik ennek a lebonyolítását, mert nem volt egyszerű.


Pályáját itthon kezdte, majd 35 év Hollandia következett - van összehasonlítási alapja. Hol könnyebb egy táncosnak?

Nálunk most a tánc a művészetek között a sor végén áll. Kevés a magyarnyelvű szakirodalom, folyóirat. A balett-táncosoknak nincs perspektívájuk. Rövid a táncos pálya.

Hollandiában, amikor egy táncos kiöregszik, akkor az állam 3 évig biztosítja a fizetésük 80-60-40%-át. Ez idő alatt lehetőségük van az átképzésre, tanulhatnak. Új lehetőségek nyílnak meg előttük ezzel a támogatással.
Itthon alig-alig van klasszikus balett előadás, külföldön évente legalább egy bemutató van.


Roboz Ágnes Trojanoff növendéke volt 1939-1944 között, majd 1950-ben koreográfusi végzettséget szerzett a Színművészeti Főiskolán. A Fővárosi Operettszínház vezető koreográfusa volt 1950–1956 között, és az Állami Balett Intézetben nép- és karaktertáncot oktatott 1971-ig. 1971-től 35 éven át Hollandiában élt és tanított. Európa különböző táncközpontjaiban - Drezda, Köln, Koppenhága, Berlin, Stockholm - valamint az Amerikai Egyesült Államokban is oktatott magyar néptáncokat. Közben rendszeresen tartott kurzusokat a világ több balettiskolájában - a Royal Ballet School-tól a chilei nemzeti balettiskoláig.
2008-tól a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze díj tulajdonosa.


A mesternő még ma sem pihen, túl a nyolcvanon is hívják tanítani, kurzusokat vezetni. A Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatának vizsgabizottsági tagjaként kíséri figyelemmel a fiatal táncosok munkáját.

sztorma 60+ Médiaműhely (2011. 04. 01.)

LEGFRISSEBB
×

Közösségi tervezés Újbudán - Gellérthegy  

A szaktervezők elkészítették a forgalomtechnikai terveket Sasad-Sashegy, Kelenföld, Kelenvölgy-Péterhegy, Albertfalva, Gellérthegy városrészekre. Ezúttal a Gellérthegy felülvizsgálatához kérik a lakosság észrevételeit és javaslatait.