Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 10. hétfő, Lőrinc

Palackzsugorítók a Takarítás Világnapján

A Takarítási Világnap alkalmából Újbuda Önkormányzata palackpréseket helyezett ki a hivatal több pontján is. Az Önkormányzatnál már 2008 óta működik szelektív hulladékgyűjtő rendszer, így mindhárom épület folyosóin találunk műanyag- és papírhulladék-gyűjtő edényeket, melyekbe mostantól összezsugorítva dobhatjuk be a feleslegessé vált műanyag-poharakat és PET-palackokat.

A műanyag hulladékok legnagyobb részét a PET-palackok teszik ki - különösen igaz ez a nyári hónapokra - melyek sok esetben összelapítatlanul kerülnek a többi szemét közé. Ilyenkor pedig a szolgáltató több levegőt szállít el, mint amennyi műanyagot és ez a szállítási költséget is jelentősen megnöveli. Újbuda Önkormányzata a palackok zsugorítására hívta fel a figyelmet akkor, amikor az épületeiben 20 palackprést helyezett el.

 

A készülékek maximum két és fél literes PET-palackok tömörítésére alkalmas beltéri, mechanikus berendezések. Segítségükkel a műanyag palackok eredeti méretük 20 százalékára összetömöríthetőek. Alkalmazásuk nagyon egyszerű: a palackot (kupak nélkül) a tartóba helyezzük, a kart könnyedén lehajtjuk, majd a kupakot az összenyomott flakonra visszacsavarjuk. Ezután felemelve a kart egy mozdulattal kidobhatjuk az alatta található gyűjtőbe. Használatát bárki gyakorolhatja, aki betér a Polgármesteri Hivatalba.

 

Gigi - Újbuda TV (2010. 09. 23.)

 

További érdekességek: veledepul.ujbuda.hu

LEGFRISSEBB
×