Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. hétfő, Mátyás

Napkollektor dolgozik a panelház tetején

Nyáron kiválthatja a távfűtést

A főváros első, panelházon működő napkollektorát adták át a Gazdagréti lakótelepen. A Zöld Újbuda Program keretében egy Rétköz utcai háztömbben alakították ki a rendszert, amely a melegvíz ellátásba kapcsolódik be, jelentősen csökkentve ezzel a távhő számlát. Nyáron akár teljesen kiválthatja a távfűtéses rendszert, de télen is besegít a költségek csökkentésébe. A technológia persze nem olcsó. Az önkormányzatnak és a lakóknak is mélyen a zsebükbe kellett nyúlniuk, a számítások azonban bizakodásra adnak okot.

 

A nagy átalakítások itt is - ahogyan a legtöbb gazdagréti házban - a panelprogrammal kezdődtek. A költségcsökkentő beruházás első lépéseként kicserélték a nyílászárókat, és elvégezték a ház külső hőszigetelését. Sárközi Gábor közös képviselő a lakókkal folytatott eszmecsere alapján ekkor úgy gondolta, ha már ilyen jól haladnak, több legyet üthetnének egy csapásra. Felvette a kapcsolatot az önkormányzattal és megkezdődött a közös gondolkodás. A lakók a napkollektorok ötletét nagyon jól fogadták, többen már korábban is jelezték, hogy szeretnének leválni a távhő szolgáltatásról - mesél a kezdetekről a képviselő. Budapest legnagyobb teljesítményű napkollektoros rendszerét úgy tervezték, hogy a nyári vízfelmelegítéshez szükséges energiát képes legyen biztosítani, télen pedig a napsütéses órák számától függően kiegészítse a távhő energiáját. Ez pedig csak azzal együtt lehetséges, hogy az engedélyeztetési eljárás során az alternatív módszer megkapta a FŐTÁV támogatását is. "Az előzetes számítások szerint a bevezetett technológia a teljes hőmennyiség igény 40%-át tudja fedezni. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy a ház 4,2 millió forintos évi vízfelmelegítési díjából 1,8 milliót mindenképpen meg tudnak termelni a napkollektorok" - magyarázza Sárközi Gábor.

 

Molnár Gyula polgármester az átadáson arra is kitért, a Zöld Újbuda Program keretében más területeken is középpontba kerül a környezetvédelem. Zéró toleranciát hirdettek például a közterületek rongálóival szemben, amit egy �zöld kommandó� foganatosít majd, legyen szó akár illegális szemétről, akár a parkok, épületek amortizálásáról. Az energetikai újításról szólva elmondta, a beruházást - amit harmadrészt a lakók, harmadrészt az önkormányzat finanszírozott - az egyre növekvő közüzemi díjak motiválták. "Egyre többen keresnek meg azzal, hogy alternatív energiaforrásokat alkalmaznának, hiszen ma már sokan úgy gondolják, inkább most adnak ki több pénzt, de megalapozzák a későbbi alacsony költségeket. Ebben az ügyben mindig óvatosságra intettem mindenkit, nehogy ráfizessenek egy kétes kimenetelű üzletre. Ezért inkább kerestünk egy referenciaházat, ahol mi szerveztük meg a beruházást, így a Regős utcában mindenki meggyőződhet a rendszer hatékonyságáról, és eldöntheti, belevág-e valami hasonlóba" - mesélt a részletekről a polgármester, akit már az átadáson bizalmat szavazott a technológiának.

 

A tetőn elhelyezett harminchat darab vákuumcsöves napkollektor még télen és az átmeneti időszakban is képes némi napenergiát biztosítani, ezzel is csökkentve a távfűtés számlát. Az alternatív módszer azonban nem olcsó mulatság, a napenergia-felhasználás elterjedésének kapcsán pedig több kérdőjel is felvillan. "Az biztos, hogy a társasházak saját erőből ezt nem fogják tudni megfinanszírozni. Az első kulcskérdés tehát, hogy lesz-e erre állami, önkormányzati forrás. A rendszer működik, ez ma már tény. A második fontos kérdés inkább az, hogy miképpen lehet az energiaszolgáltatókkal olyan megállapodást kötni, hogy egy egyedi megoldás beilleszthető legyen a rendszerükbe" - válaszolt a jövőt firtató kérdésünkre a kerület vezetője.

 

Az élen járó lakók mindenesetre bíznak abban, hogy nemcsak a környezet, de ők is jól járnak. Úttörő kezdeményezésük elismeréséül pedig az önkormányzat ajándékaként a házban kiépítették a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtő rendszert. "A tavaly októberben átadott első ilyen szerkezet sikere nyomán most újabb öt gazdagréti panelházban alakították ki a szemét szintenkénti elkülönítésének lehetőségét, amelyet a jelenlegi ledobó szisztéma egyszerű átalakításával értek el" - tájékoztatott a környezetvédelemért felelős Fodor Vince alpolgármester.

 

T. D. - ÚjbudaTV (2009. 04. 27.)

 

További érdekességek: http://veledepul.ujbuda.hu/

 

 

LEGFRISSEBB
×