Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. hétfő, Taksony

Egyeztetés a Móricz Zsigmond körtér felszíni rendezéséről

A Fővárosi Közgyűlés június 8-án tárgyalta az LMP azon előterjesztését, amely a Fehérvári út belső szakaszának átmeneti forgalomtól történő elzárását tartalmazta. Az LMP nyilatkozatában azt állította, hogy a javaslatot a Közgyűlés elfogadta, holott ez nem történt meg.

Az Újbuda Önkormányzatának álláspontja a kérdésben a következő: "Az előterjesztéssel kapcsolatban a Fidesz módosító indítványában a forgalom-átalakítással kapcsolatos koncepció kidolgozását javasolta a XI. Kerületi Önkormányzat, a civil szervezetek és a lakosság bevonásával. Ennek következtében a Fővárosi Közgyűlés a jogszabályoknak és a várospolitikának megfelelő, a költségvetésre is figyelő egyeztetési eljárás megkezdéséről döntött június 8-án.

Újbuda Önkormányzata sajnálatosnak tartja azt, hogy az LMP a valóságnak nem megfelelő információkat közöl tényekként a honlapján, ráadásul egy olyan előterjesztéssel kapcsolatosan, amely éppen azok érdekeivel nem foglalkozik, akik nap kint nap ki vannak téve a döntés következményeinek.

Újbuda polgármestere, dr. Hoffmann Tamás úgy látja, az összehangolt munka azért fontos, mert olyan optimális megoldást kell megcélozni, ami minden félnek megfelel. Az Önkormányzat úgy látja, hogy a lakosság és a civil közösségek körében mekkora felháborodást váltott ki az az acélszerkezet, amely a Körtéren áll. Ezért hívta korábban össze a Móricz Zsigmond körtéri csúcsot, ahol minden érintett fél megjelent, köztük a kerületben élők is.

A most elfogadott javaslat, miszerint meg kell vizsgálni a Fehérvári út, és a Móricz Zsigmond körtér forgalmának csillapítását, nem új gondolat. Újbuda Önkormányzata már készíttetett egy közlekedési tanulmánytervet a Bocskai út és a Körtér közti szakaszra. A fejlesztési terveket természetesen ismertetni és véleményeztetni fogja az Önkormányzat a lakossággal. Újbuda ugyanis fontosnak tarja, hogy javaslatait az itt élők érdekeit és a következményeket szem előtt tartva készítse elő. Csak akkor valósítható meg megnyugtatóan a terület gyalogos- és kerékpárosbarát fejlesztése, ha a Fehérvári út – Bartók Béla út – Bocskai út közötti háromszög alakú terület parkolási gondjait egy mélygarázs építésével hosszú távra megoldja.

A döntően az 1930-as években kiépült kivételes adottságú utcák (Eszék utca, Szabolcska Mihály utca, Fadrusz utca, Vásárhelyi Pál utca) megújítása részét kell, hogy képezze a belső Fehérvár úti programnak. Ezen a részen ugyanis nagyszerű lehetőség van jó minőségű közterek kialakítására, amik jelentősen növelnék az itteni lakó és kereskedelmi ingatlanok használati és forgalmi értékét.

A Móricz Zsigmond körtér felszíni rendezésével is hónapok óta foglalkozik a XI. Kerületi Önkormányzat. Ezzel kapcsolatosan nagy tanulság, hogy csakis összehangolt és átfogó tervezéssel, a lakosság szempontjainak és tudásának hasznosításával szabad ilyen nagyságrendű beruházásokat előkészíteni. A város alakítását ugyanis nem célszerű kizárólag a közlekedési vagy közmű infrastruktúra kialakítására korlátozni, hanem kellő mértékben az építészeket, várostervezőket is be kell vonni, már a koncepcionális tervezésbe is.

Hoffmann Tamás, Újbuda polgármesterének irányításával aktívan tárgyal a Kerület a Főváros, a BKK és a BKV vezetésével. A lehetőségekhez képest igyekszik módosítani azokat a hibákat, melyeket a kerület és a Főváros korábbi irányítóinak döntései okoztak. A metró szerkezete ugyanis már megépült, de a felszíni kialakításon még lehet és kell is javítani.

A térrel összefüggésben a XI. Kerület Önkormányzata folytatja a „Gomba” hasznosításának előkészítését is. Ez ügyben a Kerület tárgyal a korábban lefolytatott tervpályázat nyerteseivel."

LEGFRISSEBB
×

Elszabadult beruházások  

VABA lakópark a Bikás park mellett

Újbuda Önkormányzata szigorú feltételekhez köti, mi és hogyan épülhet a kelenföldi városközpont meglévő épülete helyére, mégis politikai jellegű hangulatkeltés folyik a beruházás ellen. A tiltakozók eközben szó nélkül hagyják azokat a jelentős építkezéseket, amelyeknél a kormány felmentést adott az építési szabályzat alól, és elvette a lehetőséget az önkormányzattól, hogy a helyiek érdekeit képviselje.