Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Bajnai László: Városfejlesztés

Bajnai László: Városfejlesztés

Szakemberek számára is nehezen meghatározható mit is értünk a város fogalmán. Abban azonban mindenki egyetért, hogy a város elég bonyolult és összetett jelenség, amelynek - egyebek mellett - a természeti környezet, az infrastruktúra, az épületek, és a társadalom egyaránt részét képezik. Ennek a szerteágazó rendszernek a fejlesztéséhez ad segítséget Bajnai László Városfejlesztés c. munkája. Konkrét példákon keresztül segít megérteni, mire van még szükség ehhez a komplex munkához a támogatásokon kívül, miért célszerű hogy a feladatokat a közszféra fogja össze. A könyvből azt is megtudhatjuk, hogyan lehet előkészíteni, menedzselni egy összetett városfejlesztési projectet. A szerző, amellett, hogy európai modelleket is felvonultat, történelmi példákon keresztül is igyekszik bemutatni, mit jelent a tudatos városfejlesztés. A múltidézés egyben azt is igazolja: ez a munka nem a rendszerváltás után indult el Magyarországon.

A városfejlesztés mellett, a szakember a város-rehabilitáció feladatival is foglalkozik. Leírásokkal, képekkel illusztrálja, hogyan képes a tudatos rehabilitálás felébreszteni az alvó városrészeket, megmozgatni a beruházókat, élénkíteni az ingatlanfejlesztési tevékenységet.

Más szempontból is hiánypótlónak tekinthető Bajnai László munkája. A szerző ugyanis tapasztalatait is felhasználva ír arról, mit jelenthet Magyarországnak az a 288 milliárd forintnyi támogatás, amelyet az Európai Unió és a társfinanszírozást biztosító magyar kormány nyújt város rehabilitációra és városfejlesztésre a 2013-ig. Külön fejezetben foglalkozik a magánszféra bevonásának fontosságával, a köz-, és a magánfinanszírozás együttműködési lehetőségeivel. A szerző ennek a területnek ismert szakértője, munkája tehát segítséget nyújthat abban, hogy az érintettek a lehető leghatékonyabban használhassák fel a rendelkezésre álló eszközöket.

Bajnai László a megismerteti az olvasót a jogi környezet, szabályozás legfontosabb tudnivalóival is, ezzel teljessé téve a városfejlesztés Magyarországon is alkalmazható és Európába is bevált eszközeinek bemutatását. Írását a munkában résztvevő szakemberek, mérnökök, építészek, közgazdászok, jogászok szociológusok, de akár közigazgatási szakemberek, vagy polgármesterek is haszonnal forgathatják. Az ízléses kiállítású, elegáns könyvet a Scolar kiadó jelentette meg.

Kovács M. Veronika (2008. 01. 15.)