Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 24. hétfő, Mátyás

Az első napkollektoros panelház Budapesten, Újbudán

A gazdagréti Regős utca 14-16 alatti panelházban a Zöld Újbuda Program keretében valósult meg Budapest legnagyobb teljesítményű napkollektoros melegvízellátó rendszere. A FŐTÁV is támogatta a projektet, így a nyári időszakban szinte teljesen kiváltja a távfűtéses rendszert. Az alternatív energiaforrás lecsökkenti a házban élő 119 család távhőszámláját. Ezen kívül újabb öt gazdagréti panelházban lesz lehetőség a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtésre.

A napkollektoros rendszert harmadrészben a lakók, harmadrészben az Önkormányzat támogatásából, valamint lakástakarék-pénztári hitelből finanszírozták. A teljes panelrekonstrukció 145 millió forintba került, a napkollektorok kialakítása ezen belül 28 millió forintos beruházást jelentett. 


Az épületen nem ez az egyetlen költségcsökkentő beruházás. A társasház sikeresen pályázott a Panel-programban, így a ház külső hőszigetelését és a komplett nyílászáró cseréjét is elvégezték. 


A tetőn 36 darab vákuumcsöves napkollektort helyeztek el. Ez a technológia a legkorszerűbb, így a téli és az átmeneti időszakban is képes némi napenergiát hasznosítani, ezzel csökkentve a távfűtésszámlát. 


Újabb öt panelházban működik a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtés. 

A tavaly októberben átadott első budapesti szintenkénti szelektív hulladékgyűjtő-rendszer sikere nyomán most újabb öt gazdagréti panelházban alakították ki a szintenkénti szelektív hulladékgyűjtés lehetőségét. A rendszer a jelenlegi szemétledobó szisztémát felhasználva, annak kismértékű átalakításával kialakítható, egyszerűen, minden korosztály által könnyen használható. Illeszkedik a jelenleg kialakított hulladékgyűjtési módszerekhez, egyszerű felépítésű, kevés, de megbízható alkatrészből épül fel. 

A berendezés 2 fő egységből áll. Ezek egyike az emeleteken található ledobóaknához kapcsolódó irányítórendszer, amellyel a lakók a hulladék ledobása előtt kiválasztják, hogy az adott pillanatban vegyes, háztartási hulladékot kívánnak-e ledobni, avagy újrahasznosítható papír-, vagy műanyaghulladékot. 
A rendszer másik fő eleme a ledobó végére szerelt szeparáló berendezés, amely a lakó által előre meghatározott hulladéktípust ledobáskor az adott hulladék gyűjtésére és tárolására szolgáló tárolóedénybe irányítja.

Újbuda Önkormányzata (2009. 04. 23.)

LEGFRISSEBB
×