Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 27. csütörtök, Ákos, Bátor

Cseppenként fogy a jövőnk - az elhasználódott étkezési olaj toxikus!

A fáradt olaj földben-vízben egyaránt méreg!

Ma már azok vannak kevesebben, akik még nem hallottak a globális felmelegedésről. Civil szervezetünk egy, a minden mindennel összefügg alapon környezetvédelmi figyelemfelhívásba kezdett. A háztartásokban keletkezett és elhasznált étkezési olaj közösségi gyűjtésének ingyenes lehetőségének ismertetését végezzük, immár több éve. A biztató eredmények azonban messze elmaradnak a lehetségestől, vagy pontosabban fogalmazva a kívánatostól.

Szinte ez az egyetlen élelmiszer, amely a használatot követően toxikus vegyi anyaggá alakul át, és többnyire az egész megvásárolt mennyiség csuklóból vizekbe, talajba kerül. Millió-tonnányi mennyiségről van szó! Az a kevés, ami összegyűjtésre kerül, kiváló alapanyag. 1990-ben alakult meg egy cég, amely az elhasznált étkezési olajat a lakosság részére ingyen összegyűjti, és korszerű technológia segítségével feldolgozva új alapanyagokat állít elő. Ártalmatlanítást követően jelentős része üzemanyag, majd festékgyártási alkotórész, illetve aszfalt adalék lesz.

Az ismeret elterjedése, a közösségi gyűjtés megvalósulása város és országszerte felbecsülhetetlen haszonnal járna. A vizeink, a talaj nem szennyeződne tovább, a begyűjtött toxikus olaj feldolgozása munkahelyeket teremthetne.

Meggyőződésem hogy az ország lakossága születésénél fogva tiszteli és becsüli a természetet. Tudjuk, hogy káros, tudjuk, hogy nem teszünk jót, amikor kiöntjük. Tudjuk, és a tudomány visszaigazolja, van rá megoldás, hazai cég és struktúra. Nem a 12 fejű sárkánnyal kell megküzdenünk akkor, amikor a környezet- és természetvédelem érdekében célt akarunk elérni. Ami hiányzik - az ismeret. Használjunk ki egy lehetőséget a magunk érdekében.

Szabó György - Kárpát Országos Vállalkozói Szövetség (2007. 10. 02.)

LEGFRISSEBB
×