Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 3. péntek, Tímea, Irma

Zöld Újbuda - Megoldás (KÖRNYEZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ - III. FORDULÓ)

KÖRNYEZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ - III. FORDULÓjának megoldása

1. FELADAT

1. Melyik üzletlánc vezette be először hazánkban a biológiailag lebomló bevásárlószatyrot?
c. Spar

 

2. Mit vesz leginkább figyelembe egy környezettudatos vásárló egy termék vásárlásánál?
c. miből készült

 

3. Miből lehet alternatív üzemanyagot előállítani?
b. algák, moszatok

 

4. Mi számít környezetkímélő vásárlásnak?
c. kevesebbszer nagyobb kiszerelésben

 

5. Az alábbiak közül, melyik adja a legtöbb energiát?
b. szénhidrát

 

6. Mit nem szokás feltüntetni egy élelmiszercímkén?
c. a terméknek jó az íze

 

7. Az alábbi zöldségek közül melyik a legegészségesebb?
b. házi bioparadicsom

 

8. Melyik növényben található a legtöbb C-vitamin az alábbiak közül?
a. paprika

 

9. Melyiket használják fel ételszínezéshez?
a. kárminvörös bíborbogár

 

10. Melyik termékben a legkevesebb a tartósítószer?
a. dobozos ivólé

 

2. FELADAT
Barátaiddal/barátnőiddel egy gyorsétterembe mész, ahol kétféle menü közül választhatok.
1. menü
1 db hamburger 495 kcal, 1 adag sült krumpli 340 kcal, 4 dl szénsavas üdítő 170 kcal, ketchup 5 kcal, és végül desszertnek fagylalt 230 kcal
2. menü
Egészséges tál: 1 adag natúr csirkemell 110 kcal, köretnek 10 dkg vegyes zöldség 40 kcal, desszertnek mézes gyümölcssaláta 120 kcal és 3 dl jeges tea 4 kcal.
a. Számoljátok ki mennyi kalóriát visztek be a szervezetedbe az 1. menüvel.
 Röviden írjátok le a véleményeteket róla.

 

1240 kcal, túl sok energia, kevés vitamin, ásványi és rost anyag, gyakori fogyasztása egészségtelen és nemkívánatos elhíváshoz vezet.
b. Számoljátok ki mennyi kalóriát visztek be a szervezetedbe a 2. menüvel.
 Röviden írjátok le erről is a véleményeteket.

 

274 kcal, megfelelő energiatartalmú, sok vitamin, ásványi és rost anyag, egészséges és gyakori fogyasztása sem vezet elhízáshoz.

 

c. Számoljátok ki, hogy hány százalékkal kevesebb kalóriát visztek be a szervezetbe, ha az egészségesebb táplálkozást választjátok.

 

78 %

 

3. FELADAT
Az elmúlt években valamelyest nőtt a teljes fogyasztáson belül az egészséges élelmiszerek és biotermékek aránya, de az még mindig nagyon alacsony, és messze elmarad az európai átlagtól. Ezzel szemben meglehetősen magas az élvezeti cikkek, a dohányáruk és az alkohol részaránya, illetve sokan fogyasztanak az egészségre már bizonyítottan káros adalékanyagokkal kezelt élelmiszereket.
a. Miért van az, hogy a magyar lakosság nagy része nem környezettudatosan vásárol?
 Mi lehet ennek az oka?

 

A környezettudatos vásárlást ugyanúgy meg kell tanulni, mint pl.: a főzést. A helyesen megválasztott élelmiszerek felhasználásával finom és egészséges ételeket készíthetünk és ehetünk.
Túl kell lépni a megtévesztő reklámokon, melyek nap mint nap ostoroznak minket.
Nagyon fontos szerepe van az oktatásnak, egészségnevelésnek, környezettudatos gondolkodás kialakításának.
A pénzhiány lenne az oka az egészségtelen táplálkozásnak? Ennek ellentmond az élvezeti cikkek, dohányáruk és az alkoholtartalmú italok fogyasztásának magas aránya.
Ha jut pénz egy doboz cigarettára, akkor miért nem jut egy kiló sárgarépára vagy káposztára?
Literszámra isszuk az üdítő italokat, pedig a tiszta víz (esetleg tisztított víz) sokkal egészségesebb lenne.
Tényleg minden csak pénzkérdés?
Stb.

 

Elsősorban a saját gondolatokat díjaztuk.

b. Milyen javaslataitok, ötleteitek lennének arra, hogy növekedjen a környezettudatos vásárlók aránya?
Válaszaitokat részletesen fejtsétek ki!

 

Oktatás, nevelés nagyon fontos mind otthon, mind az iskolákban. A józan gondolkodás, a helyes táplálkozási szokások kialakítása, szervezetünk igényeinek pontos megismerése fontos elvárás egy környezettudatos vásárlótól.
Az iskolai egészségnapok, finom és egészséges ételek bemutatása nagyon jó irány (de ezeken a szülőknek is részt kellene venniük).
Kóstolókkal is kedvező hatásokat lehet elérni, de ilyenkor sokszor a termelő cégek érdekei érvényesülnek.
A friss hazai, helyi vagy házi termékek vásárlása szemben áll a távoli országokból származó, sokszor problémás eredetű termékekkel.
Szép, de íztelen termékek helyett a kisebb, de jóízű zöldségek és gyümölcsök vásárlása.
Májusban epret, augusztusban görögdinnyét, szeptemberben szőlőt együnk. Miért kell decemberben drágán epret vennünk?
Stb.

 

Elsősorban a hasznos, saját életviteletek során – kis odafigyeléssel - könnyen megvalósítható ötleteket, javaslatokat díjaztuk.