Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. péntek, Tivadar

Marosvásárhely

          

Marosvásárhely Romániában a székelység fővárosa, gazdasági és szellemi központja, Maros megye székhelye. Szép természeti környezetben, a Maros folyó két partján fekszik, legmagasabb pontja Somostető.

 

Gazdag történelmi emlékekben, kulturális hagyományai sokszínűek. Minden színháztermében folyik színjátszás, és számos komolyzenei csoport működik Gazdag képzőművészeti múltját a Bolyai Alkotótábor köré szerveződött festők viszik tovább. Kiemelt érdeklődésre tart számot napjainkban két nagyrendezvénye a „Marosvásárhelyi Napok” és a budapesti Sziget Fesztivál párja a „Félsziget Fesztivál.

Színes a város sport élete is. Elsősorban a vízi-sportok kedvelői találják meg számításukat, de több labdarúgó csapata is van. A belváros mellett jelentős idegenforgalmi hely a Maros partján kiépült fürdő és szabadidőcentrum.

 

Marosvásárhely 1997 óta testvérvárosa Újbudának. A kultúra és a sport terén folyamatos kapcsolat alakult ki, de 2009-ben a hagyományos szakmai találkozókat a közbiztonsági szakemberek kölcsönös tapasztalatcseréje is gazdagította. Évek óta rendszeresek a gyerekcsere üdültetések. Vásárhely labdarúgócsapa minden évben benevez hozzánk a Szent István Napi Labdarúgó Tornára. Sor került már több képzőművész kiállítására az újbudai Festészet Napján, és XI. kerületi művész bemutatkozása is megtörtént már az erdélyi városban. 2008-ban az Újbudai Zenei Fesztiválon, majd 2014-ben az Európai Bizottság által támogatott 60+ programon nagy sikerrel mutatkozott be a Vártemplom énekkara. Ugyancsak ebben az évben Oravecz Zoltán kerületben élő zongoraművész nagy sikerrel tartotta meg a Kultúrpalotában Liszt estjét.

 

Aki Marosvásárhelyen jár, keresse fel a város központjához közel lévő Bolyai emlékművet, melynek felállításához Újbuda Önkormányzata is hozzájárult 2002-ben.

  

További információk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Marosvasarhely

http://www.tirgumures.ro/index.php?lang=hu

**************

Legfrissebb híreink Marosvásárhelyről:

Marosvásárhely szabad királyi várossá nyilvánításának 400 éves évfordulója

LEGFRISSEBB
×

Aki elhozta Magyarországra az aerobikot  

Szécsényiné Dr. Fekete Irén a mozgásban, a gimnasztikában hisz. Az eredmények őt igazolják, ugyanis nyolcvanhárom évesen irigylésre méltóan friss fizikálisan és szellemileg is. Egykori tanítványai már a saját gyermekeiket viszik az órákra, mert ragaszkodnak hozzá, hogy Irénke néni kezei alatt alakuljon ki a kicsik jól felépített izomzata, magabiztos testtudata és harmonikus mozgása - olvasható a Nők Lapjában.