Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 20. péntek, Tivadar

Kézdiszentlélek

                     

Kézdiszentlélek Kovászna megyében, Kézdivásárhelytől észak fele 5 km-re helyezkedik el a Kászon patak partján. Közigazgatásilag hozzá tartozik még három környező falu: Kézdiszárazpatak, Kiskászon és Kézdikővár. Nevét a Szentlélek tiszteletére szentelt középkori templomáról kapta. A települést 1332-ben Sancto Spirito néven említik először. Mai templomának elődje egy 13. századi román stílusú templom lehetett. Helyére épült 1400 körül a mostani, melyet a 15. század második felében átépítettek. Erődítései 18. századiak. A Perkő oldalán a Mikes család várkastélyát szintén a 15. század elején Mikes Benedek kezdte építtetni. Még a 19. század elején is lakható állapotban volt. Egykori védőfalainak maradványai még láthatók. A Perkő keleti részén áll a 13. századi eredetű Szent István, közelében pedig a Mikes Antal által építtetett Szent Antal kápolna, melyeknek romjai még látszanak.

   

A Szent István a kápolna már évtizedek óta búcsújáró hely, minden augusztus 20-án Erdély hívő lakossága felkeresi.

2009-ben elkészült a falu központjában Szent István szobra, majd a környező települések adományából elkészült a hegyre vezető zarándokút mentén a kálvária. Mind a 14 stáción olvasható az adományozó település, vagy ha több volt, a települések neve.

A Szent István napi ünnepi zarándoklat minden alkalommal a község főterén, a Szent István szobornál kezdődik. A beszédek elhangzása után megkoszorúzzák első királyunk szobrát. A szentmisét már a Perkőn, a Szent István kápolna előtti réten celebrálják.

A búcsú tűzijátékkal és azt követően őrtüzek gyújtásával fejeződik be. Elsőként a Perkőn, majd erre válaszul a környék településeinek határában lobbannak fel a lángok, amik együtt égve az összetartozást jelképezik.

   

Napjainkra Kézdiszentlélek megmaradt magyarnak, 4700 lelket számlál. Önálló polgármesteri hivatala, iskolája, könyvtára, művelődési háza és szociális otthona van.

  

Újbuda testvértelepülése 2001 óta. A település nagyságából adódik, hogy partnerségi kapcsolatunkban domináns Újbuda segítő szerepe.

   

2009-ben Újbuda anyagi támogatást biztosított a Perkői Kápolna középkori freskójának restaurálására. Az elmúlt években rendszeres volt a községi könyvtár és az iskolai könyvtár állományának kiegészítése, a művelődési ház és a nyugdíjasok klubjának technikai eszközökkel történő fejlesztése, a vendégek és a helyi közösségek ellátását nagyteljesítményű mosogatógéppel segítettük 2016-ban.

   

Kézdiszentlélek Perkő Táncegyüttesével, helyi hagyományaival gazdagítja Újbuda rendezvényeit.

További információk:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Kezdiszentlelek

http://sanzieni.ro/index.php/hu/

**************

Friss hírek:

Ebben az évben Görög András, Hintch György Budai Mikós és Ludányi Attila képviselő urak képviselték önkormányzatunkat az augusztus 20-i Szent István Napi ünnepségeken Kézdiszentléleken.

Ebből az alkalomból megkoszorúzták Szent István szobrát és az újonnan felállított Szent László szobrot.

    

Sass Szilárd képviselő úr a Kézdiszentléleki Általános Iskola tanévzáró ünnepségén átadja a Magyar Nyelvért díjat (ld. a galéria utolsó két képét).

LEGFRISSEBB
×

Aki elhozta Magyarországra az aerobikot  

Szécsényiné Dr. Fekete Irén a mozgásban, a gimnasztikában hisz. Az eredmények őt igazolják, ugyanis nyolcvanhárom évesen irigylésre méltóan friss fizikálisan és szellemileg is. Egykori tanítványai már a saját gyermekeiket viszik az órákra, mert ragaszkodnak hozzá, hogy Irénke néni kezei alatt alakuljon ki a kicsik jól felépített izomzata, magabiztos testtudata és harmonikus mozgása - olvasható a Nők Lapjában.