Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Rétvári Bence Feneketlen tóval kapcsolatos közleménye

A Feneketlen-tó partján már kisarjadt a fű ott, ahol tavaly még a halak úsztak.

Az elmúlt hetekben számtalan vélemény látott napvilágot a Feneketlen-tó vízszintjének csökkenésével, a tömeges halpusztulással kapcsolatban.

Elmondhatjuk: ahány megbízó, annyiféle előzetes szakértői vélemény. A bizonytalanságot az okozza, hogy a négyes metró építésének kezdete előtt elkészült hidrogeológiai szakvélemény (A budapesti 4. sz. metróvonal I. szakasz összefoglaló geotechnikai-, mérnökgeológiai és hidrogeológiai jelentése) semmit sem tartalmaz a Feneketlen-tóval kapcsolatban. Azért kellett hirtelen több céget is megbíznia a négyes metró projekt igazgatóságnak, mert az előkészítési fázisban megfeledkeztek a tóról.

Jól látható, hogy akár hónapokba is beletelik, amíg a szakértők nyilvánosságra hozzák vizsgálataik eredményét, és végleges álláspont születhet a vízszintcsökkenéssel és a szükséges kármentő intézkedésekkel kapcsolatban. Könnyen lehet, hogy nem azonos következtetésre jutnak, ami szintén nehezíti az eredeti állapot helyreállítását.

A kerület országgyűlési képviselőjeként nem tartom elfogadhatónak, hogy ölbetett kézzel nézzük a tó állapotának folyamatos romlását. Indokoltnak tartom, hogy már most ideiglenes intézkedésekkel állítsuk helyre a környezetet, és pótoljuk a tóból hiányzó vizet. Ha a folyamatok nem állnak meg, nyáron újabb méterekkel csökkenhet a vízszint, és a meder jó része szárazra kerül. Átmeneti vízpótlásra van szükség, hogy az állapot hosszútávú rendezéséig is megőrizzük a tó természeti és esztétikai értékét. Nem fogadhatjuk el, hogy Újbuda kikapcsolódásra vágyó lakói egy folyamatosan romló állapotú tó partján töltsék idén nyáron szabadidejüket.

A Fővárosi Közgyűlés 2008. április 24-i ülésén döntött a 2007. évi pénzmaradvány felhasználásáról. Ennek során jelentős többletforrásokat csoportosított át a Környezetvédelmi és az Idegenforgalmi Alapba. Az alapok felhasználásáról döntő bizottságoknak javasolni fogom, hogy következő ülésükön a többletforrások egy részét a Feneketlen-tó vízszintjének sürgős visszaállítására fordítsák.

Rétvári Bence - országgyűlési képviselő (2008. 05. 06.)

 

 

Kapcsolódó cikkek:

Vizet a Feneketlen tóba! (2008. 04. 22.)

 

Nem valószínűsíthető az összefüggés a metróépítkezés és a Feneketlen tó apadása között (2008. 04. 22.)

 

 

A Feneketlen-tó állapotának megvizsgálására a Műegyetem szakértőit kérte fel Újbuda polgármestere (2008. 04. 23.)