Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 28. szerda, Vencel

Vizet a Feneketlen tóba!

Még a nyár előtt lépni kell.

dr. Rétvári Bence KDNP-s képviselő jelképesen, de valódi vödrökkel öntötte a vizet a Feneketlen tóba, hogy figyelmeztesse a nyilvánosságot, hogy a tó vízmennyisége és minősége drasztikusan lecsökkent a metróépítés következtében.

A KDNP országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján képviselőtársai segítségével vödrökkel merte a vizet a Fenketlen tóba. Rétvári Bence különös akciójának oka pedig az, hogy az elmúlt tél alkalmával a 4-5 méteres tó vízállása 1 méterrel lecsökkent.

A képviselő elmondta, a rendkívüli mértékű vízveszteség legvalószínűbb oka, hogy a 4-es metró közeli építkezése alatt folyamatosan termelik ki a feltörő talajvizet, amely eddig a tavat táplálta. Az ökológiai veszélyt növeli, hogy a vízveszteség mellett a tó minősége is sokat romlott, az erős algásodással párhuzamosan mostanra kritikusan lecsökkent a víz oxigéntartalma is.

A Feneketlen tavi Horgász Egyesület felmérése szerint a tó amortizációjának köszönhetően 1 millió forint értékű hal pusztult el. Rétvári kiemelte, hiba volt a metróépítés tervezési szakaszában figyelmen kívül hagyni a tó szükségleteit, most azonban a legfontosabb feladat a megoldás keresése.

Hozzátette, levélben fordult Demszky Gábor főpolgármesterhez, Fodor Gábor környezetvédelmi, -és vízügyi miniszterhez, valamint a metróépítőkhöz, hogy orvosolják a problémát még a nyár kezdete előtt, hiszen a hőmérséklet növekedése következtében nő a párolgás, ez pedig felgyorsítja a káros folyamatot.

Az ellenzéki képviselő véleménye szerint a metróépítés során csökkenteni kellene a vízkitermelést, valamint külső forrásból pótolni a vizet a fővárosi tulajdonú Feneketlen tóba.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 04. 22.)

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.