Tájékoztató a diétás étkeztetés igénybevételének szabályainak változásáról
A közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV.30.) EMMI rendelet (a továbbiakban: rendelet) módosítására került sor. A módosítás értelmében a közétkeztetési szolgáltatás keretében biztosított diétás étkeztetés igénybevételének jogszabályi feltételei 2025. február 9-től módosulnak.
A diétás étkeztetés részletszabályai bővültek.
A diétás igazolást kiállító szakorvosok köre kiegészült. A jogszabály értelmében a háziorvos, a házi gyermekorvos vagy az iskola-egészségügyi ellátást végző iskolaorvos a diétás étkezést igénylő személy számára 2 éves korig, 2 éves kor felett a kiállítás napjától számított legfeljebb 6 hónap időtartamra állíthat ki igazolást táplálékallergia vagy táplálékintolerancia diagnózisának felállítása céljából. A 6 hónapos átmeneti időszak lejárta után az átmeneti igazolás nem hosszabbítható meg és nem állítható ki újra.
Az Intézmény felé a szülő vagy más törvényes képviselő által már benyújtott, szakorvos által igazolt diétás étkeztetés iránti igény módosításához új szakorvosi igazolás kiállítása és az intézmény részére történő benyújtása szükséges. Amennyiben a diétás igényt indokló sajátos egészségi állapot a szakorvosi igazolás érvényességi idején belül már nem áll fent, annak tényét a szakorvosnak igazolnia kell, és azt a szülőnek vagy más törvényes képviselőnek az intézmény felé be kell nyújtania a diétás étkeztetés iránti igény visszavonása érdekében.
A szakorvosi igazolás kötelező tartalmi elemei bővültek a következők szerint:
A diétás étkeztetés igényléséhez szükséges szakorvosi igazolásnak az alábbiakat kell tartalmaznia:
1. a diétás étkezést igénylő személy neve,
2. születési helye, ideje,
3. TAJ-száma,
4. az orvos neve,
5. az orvos pecsétszáma,
6. az orvos elérhetősége (hivatalos telefonszám; hivatalos e-mail),
7. az orvos érvényes működési nyilvántartási száma,
8. az orvos szakképzettségének vagy szakorvosi licencének megnevezése és a szakorvosi licence időszak vége,
9. a diétás étkeztetési igényt alátámasztó BNO-kód,
10. a diéta megnevezése, az alábbiak szerint (összetett diéta esetében minden vonatkozó allergiát vagy intoleranciát okozó anyagot és terméket jelölni kell):
10.1. glutént tartalmazó gabonaféle-mentes,
10.2. tojás- és a belőle készült termék-mentes,
10.3. tejfehérjementes,
10.4. tejcukormentes,
10.5. szójabab- és a belőle készült termék-mentes,
10.6. földimogyoró- és a belőle készült termék-mentes,
10.7. dióféle- és a belőle készült termék-mentes (Mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia),
10.8. szezámmag- és a belőle készült termék-mentes,
10.9. zeller- és a belőle készült termék-mentes,
10.10. mustár- és a belőle készült termék-mentes,
10.11. hal- és a belőle készült termék-mentes,
10.12. rákféle- és a belőle készült termék-mentes,
10.13. csillagfürt- és a belőle készült termék-mentes,
10.14. puhatestű- és a belőle készült termék-mentes,
10.15. szulfitmentes,
10.16. egyéb, a 10.1–10.15. alpontban fel nem sorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek vonatkozásában előírt diéta megnevezése,
10.17. szénhidrátanyagcsere-rendellenesség megnevezése, szükség esetén jelölve az előírt napi szénhidrátmennyiséget és szénhidrátelosztást grammban kifejezve,
10.18. egyéb diéta pontos megnevezése,
11. a kiállítás dátuma,
12. az igazolás érvényességének lejárati ideje a következők valamelyikének feltüntetésével:
12.1. átmeneti igazolás,
12.2. az állapot véglegessége folytán rendszeres felülvizsgálat nem szükséges,
12.3. a kiállítástól számított 1 évig,
12.4. a következő felülvizsgálat időpontjáig: év, hónap, nap megjelöléssel,
13. orvosi pecsét, aláírás.
Amennyiben gyermeke a közétkeztetési szolgáltatás keretében a diétás étkeztetést veszi igénybe, úgy a leírtaknak megfelelő előírások figyelembevételével szükséges eljárni.