Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 3. szerda, Klotild

Vizsgafeladat lett a Márton Áron tér rendezése

Még nincs két éve, hogy Újbuda Önkormányzata együttműködési megállapodást írt alá a kerületben működő három nagy egyetem karaival, a hallgatók máris a negyedik városépítészeti ügyben dolgoztak ki megoldási terveket. A kooperáció értelmében a diákok féléves vizsgafeladatként készítenek lehetséges terveket egy valós közterületi problémára, így a hivatal friss ötletekkel, az egyetemisták pedig életszerű, kreatív tapasztalatokkal gazdagodhatnak. Legutóbb a Márton Áron tér rendezési koncepcióit mutatták be a kertészetis fiatalok.

A Polgármesteri Hivatal nagytermében rendezett bemutatón a Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának hallgatói tartottak prezentációt arról, hogyan képzelik el a farkasréti Márton Áron tér jövőjét. A feladatnak azért is örültek a tanulók, mert ezúttal nem egy százszor feladott, csak papíron létező példát kellett megoldaniuk, hanem egy valóságos közterületet gondolhattak újra. A bemutatót megnyitó Molnár Gyula polgármester is azt támasztotta alá, hasonló területen ez az együttműködés vált eddig a legtartalmasabbá, hiszen az önkormányzat nap-mint- nap rendel terveket parkok, játszóterek, közterületek felújítására, ezek pedig komoly pénzbe kerülnek. Mivel a Corvinuson folyamatosan olyan tanulmányokat készítenek a diákok, amelyeket gyakran fel tudunk használni, magától értetődő volt a közös munka ötlete - tette hozzá a kerület vezetője. Az ELTE Természettudományi Kara, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Corvinus hallgatói már korábban is bizonyították, hogy újszerű, izgalmas terveikkel Újbuda hasznos segítőivé válhatnak, hiszen a Városkapu kialakításában (Oszta Penko), és a Bikás Park metró utáni életének átszervezésében is praktikus elképzelésekkel rukkoltak elő. A XI. és a XII. kerület határán elterülő Márton Áron tér régóta komoly fejtörést okoz a városvezetőknek, hiszen a farkasréti csomópont szinte minden szeglete átalakításra szorul. A tájépítészetis fiataloknak így komplex rendezési tervvel kellett előállniuk, melyben átépítették az elavult és korszerűtlenné vált villamos végállomást, megszervezték a tér közlekedését, parkot, pihenőhelyet és zöld felületeket terveztek, de még a zsidó és katolikus temetők bejárati funkcióit is újra kellett gondolniuk. Az egyetemista ötletbörze közben azért az önkormányzat sem tétlenkedett. Lakos Imre alpolgármester arról számolt be, közlekedésfejlesztési koncepciót készítettek, és megkezdték a tárgyalásokat a XII. kerülettel, a temetőkkel és az ügy legfontosabb szereplőjével, a BKV-val. A közlekedést ellehetetlenítő hurokvágányt és a virágárusok bódévárosát meg kell szüntetni, hogy egy kulturált, európai fazonú teret hozzunk létre - jelentette ki az alpolgármester. Lakos Imre azt is elmondta, már felmérték a közműveket, a közlekedési és tájépítészeti terveket pedig még idén elkészítteti az önkormányzat, amelyben szerepet kaphatnak a hallgatók ötletei is.

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.