Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. csütörtök, Emil, Csanád

Visszatekintés 2012. - Fejlesztések az oktatás és kultúra terén

Új épületet kapott a Neszmélyi úti óvoda, az A38 lett a világ legjobb bárja, kiállították a Masat műholdat, és megnyitott a Kulti februárban.

Átadták az új épületet Őrmezőn Bár valójában még 2011 év végén birtokba vehették a gyerekek a Neszmélyi úti Óvoda új tagépületét, az ünnepélyes átadásra 2012. február elsején került sor. Az egykor bölcsődeként működő épületet néhány hónap leforgása alatt teljesen felújították és két új csoportot hoztak benne létre. Az 50 fő befogadására alkalmas új intézménybe 36 kiscsoportos jár. Az ünnepségre zenés-táncos és verses produkcióval készültek a gyerekek.

Habsburg főherceg a Szent Benedekben 2011-ben nyitotta meg kapuit a Szent Benedek Iskolaközpont. Az intézmény jelentős nemzetközi adományokból épült fel, melyeket főként Habsburg Mihály odaadó gyűjtésének köszönhet. A főherceg február 2-án az iskola nyílt napjának keretében osztotta meg gondolatait, tapasztalatait.

Az A38 a világ legjobb bárja A budapesti A38 hajó lett a világ legjobb bárja egy internetes szavazáson. A 2011. novemberében indult és 2012. február 21-én záródó közönségszavazáson az A38 mellett a szintén budapesti Szimpla Kert is előkelő helyezést ért el.

Kiállításon a Masat-1 A Vega hordozórakéta február 13-án 11 órakor repítette a levegőbe azt a kilenc műholdat, melyek között ott volt az apró Masat-1-es is. Az utolsó csavarig magyar fejlesztésű 10x10 cm-es kocka fejlesztői, a Műszaki Egyetem Űrkutató Csoportjának hallgatói négy évig dolgoztak az eszközön, a sikert a februárban megnyitott Kreatív Magyarország kiállításon is kiélvezhették.

Megnyitott a KULTI Ünnepélyes keretek között a Gellért tér 1-3. szám alatt megnyitották a a KULTI-t, azaz az Újbudai Kulturális Intézet központját februárban. Az önkormányzati szervezet közös irányítás alá véve a közösségi házakat, a kerület szerteágazó kulturális életét hivatott összefogni. A KULTI központja korábban az Újbuda újság szerkesztőségeként üzemelt, így jelentős átalakításokra volt szükség. Ennek eredményeként az épületben nemcsak irodahelyiségek, és egy minden igényt kielégítő információs központ kapott helyet, de egy 30 fős kulturális szalont is kialakítottak benne.