Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 3. vasárnap, Kornél, Soma

Szomszédolás: Nem terheli többé a Dunát a csepeli szennyvíz

Tovább javul a Duna vízminősége Budapesten a csepeli szennyvízcsatornázás keretében megépült és november 7-én átadott új létesítményeknek köszönhetően.

A megvalósult fejlesztéssel Csepel - eddig tisztítatlanul a Dunába ömlő - szennyvize a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre kerül. Az új berendezéseket az indítógomb megnyomásával Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Németh Szilárd, Csepel polgármestere hozták működésbe.

„Fontos állomásához érkezett a csepeli szennyvízcsatornázás: elkészültek azok a korszerű létesítmények, melyek a kerület szennyvizét a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telepre továbbítják” – mondta az ünnepélyes megnyitón Szeneczey Balázs. A városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes hozzátette, a fejlesztésre azért is volt szükség, mert hiába épült meg korábban Csepelen a régió egyik legnagyobb szennyvíztisztító telepe, a kerület szennyvize eddig mégis biológiai tisztítás nélkül, közvetlenül a Dunába került, jelentősen rontva ezzel a folyó vízminőségét.

Közel négy évtizede várták a csepeliek, hogy megszűnjön a korábbi áldatlan állapot – hangsúlyozta Németh Szilárd, aki üdvözölte, hogy az elmúlt hónapokban számos fejlesztést adhattak át a városrészben. A nemrég megnyitott csepeli gerincút és kerékpárút példája is azt mutatja, hogy Csepel már nem a főváros vesztes kerülete – tette hozzá a polgármester. A beruházás összértéke mintegy 40 millió euró, amelyhez a főváros 15%-os önrészt biztosított. Az összegből a szivattyútelep teljes korszerűsítése és 6,5 km nyomóvezeték megépítését valósították meg. A fejlesztésen kívül jelentős kapacitásbővítést is végrehajtottak: a telep az eddigi napi 10-12 000 köbméter helyett mostantól napi 20 000 köbméter szenny- és csapadékvizet képes továbbítani.