Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 12. péntek, Gyula

Szebb lesz a Gárdonyi tér és a Bikás

Két közterület is megújul a nyáron kerületünkben. Újbuda Önkormányzata a kulturális városközpont terve részeként átalakítja a Gárdonyi-szobor környékét a Bartók Béla úton: a kis teret ősztől csak gyalogosok használhatják majd. A metróépítők pedig iskolakezdésre felújítva adják vissza a Tétényi úti metrómegálló építési területének nagy részét a Bikás Parkban.

Átépítik a Gárdonyi-szobor környékét a Bartók Béla úton a nyáron. Újbuda Önkormányzata a tervezett kulturális városközpont részeként újítja meg a kis teret, a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat engedélyével.

- Nagyobb helyet kapnak a gyalogosok, és több lesz a zöld felület is: örökzöldeket és egynyári virágokat ültetnek - ismertette Lakos Imre kerületi alpolgármester a rövidesen kezdődő munka részleteit. A július elejétől augusztus végéig tartó átépítés 120 millió forintba kerül, ezt a kerület fizeti.

Újbuda Önkormányzata korábban már beadott egy uniós pályázatot, így reális esély van 700 millió forint vissza nem térítendő támogatás elnyerésére a kulturális városközpont kialakításához. Végleges döntés az év végén lesz, így várható, hogy a kerület - már az új Önkormányzat - utólag visszakapja a most elköltött pénzt is.

A felújítás során a Hadik Kávéház és a tér közötti utat járdává alakítják, így a Bartók Béla útról nem lehet majd balra kanyarodni a Bertalan Lajos utcába. A kávéház előtti területen teraszt alakítanak ki és beépítenek egy különleges szökőkutat: egy mészkőből előtörő, vízsugarakból álló vízjátékot.

- A kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választották ki, a győztes cégcsoportnak tagja a főváros egyik cége is - mondta Szőke Gábor, Újbuda városüzemeltetési igazgatója.

A szeptemberi iskolakezdésre szintén rendezik a Tétényi úti metróállomás környékének túlnyomó részét a Bikás Parkban. Az elmúlt több mint három évben a metrómegálló építéséhez a kivitelező körülbelül 6 ezer négyzetméternyi területet kerített el, ennek kétharmadát adja vissza felújítva a lakóknak.

- Újbuda Önkormányzata nemcsak területhasználati díjat szedett a kivitelezőtől, ha már a kerületiek életét megnehezítette a metróépítés, hanem most egy felújított parkrészt kap vissza - mondta Lakos Imre. A nyár folyamán rendezik a zöld területet, a parkban lesz kutyafuttató, megújul a minigolfpálya. Új parki bútorokat szerelnek föl, a sétányokat pedig úgy építik meg, hogy azon a babakocsikat is könnyen lehessen tolni. A Bikás Park megújítása a második jelentősebb területrendezés a metróépítés előrehaladásával: a Bocskai úti állomásnál, a Fehérvári út és a Kanizsai utca sarkán már hónapokkal ezelőtt átadtak egy modern és különleges játszóteret a környéken élőknek.