Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 1. péntek, Tihamér, Annamária

Vendégségben a solti gazdáknál

Június végén újbudai delegáció utazott Soltra Kalmár Pál polgármester és a solti gazdák meghívására, akik az Albertfalvai Piacon termékeiket nagy sikerrel árusítják hónapok óta. A zamatos gyümölcsöket és zöldségeket termelő solti gazdák a Magyar Tanyákon Élők  Egyesületének a közvetítésével tavasszal vették fel a kapcsolatot az Albertfalván termelői piacot szervező újbudai képviselőkkel Nagyné Antal Anikóval és Ludányi Attilával. Azóta nagy sikerrel árusítják terményeiket minden szombat délelőtt az Albertfalvai Piacon.

A termelők és a szervezők viszonya az elmúlt hónapokban egyre szorosabbá vált, ezért is kerülhetett sor a baráti meghívásra Soltra, mely a XI. kerülettől számítva körülbelül 90 kilométerre délre, a Duna túlpartján, Bács-Kiskun megyében helyezkedik el. Az M6-os autópályán menve, a dunaföldvári hídon átkelve cirka egy óra alatt lehet odaérni. A látogatáson részt vett többek között Dr. Rimóczi Imre és Kerékgyártó Gábor polgármesteri kabinetvezető-helyettesek valamint Farkas Krisztina, Nagyné Antal Anikó, Ludányi Attila és Szaniszló Krisztián önkormányzati képviselők. Mint a delegációt fogadó polgármestertől megtudhattuk a város neve Árpád vezér legkisebbik fiának, Soltnak a nevéből származik. Több főúri család kastélya található a településen és környékén, melyeket a többi műemlékkel egyetemben a helyiek nagy becsben tartanak és példásan gondoznak. Az igazi különlegesség - mint az magunk is megtapasztalhattuk - a meleghegyi pincefalu, mintegy 600 löszfalba vájt pincelyukkal, és a fölé épített présházakkal. A pincék néhol 20 méter mélyen benyúlnak a hegy belsejébe, ideális tárolást biztosítva a hegyen termelt szőlőkből készült boroknak. A szőlősgazdák igazi magyaros vendégszeretettel invitálják borkóstolóra a hegyre látogatókat, ahonnan páratlan kilátás nyílik a solti határra és a Duna-partra. A város nevezetességeinek és az önkormányzat épületének megtekintése után ezen a pincesoron lovaskocsikon vittek végig vendéglátóink. Öt helyen, köztük Németh József egykori polgármesternek, a város díszpolgárának pincéjében nyílt lehetőségünk a helyi borok megkóstolására. Vitek József szőlősgazda pincéjében pedig helyi specialitásokból készült ebéddel zártuk a kirándulást, ahol a helyi gazdák hangsúlyozták, hogy nagyon örülnek az Albertfalvi Gazda Piac elindításának, mert így a magas árrést alkalmazó közvetítő kereskedőket nem kell igénybe venniük, miközben az áru is gyorsabban, azaz frissebben kerül a vásárlók asztalára. A kirándulás alatt felmerült több továbbfejlesztési lehetőség is a jövőre vonatkozóan, így például a szezonális akciók meghirdetése (augusztus - dinnye, szeptember - szőlő, október - krumpli, november - hagyma, december - hal) vagy helyi különlegességek főzése, kóstoltatása a piacon. Ennek első lépéseként most szombaton igazi tanyasi levest lehet majd megkóstolni az Alpertfalvi Gazda Piacon! A gazdák reményüket fejezték ki, hogy a piacon kialakuló személyes kapcsolatok révén egyre több újbudai polgár keresi majd fel Soltot és környékét. Ezt mi, a helyiek vendégszeretetét és a kiváló minőségű ételeiket-italaikat végigkóstolva csak ajánlani tudjuk!

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.