Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Új városrész épül Újbudán

Madárhegyen Újbuda új városrészének alapkövét rakták le a főváros és a kerület főbb politikusainak részvételével. A több, mint 10 milliárd forintos beruházás célja Újbuda mintegy 10 hektáros területének családi házas zöldövezeti lakónegyeddé való kialakítása.

A madárhegyi lejtő már 20 éve építési övezetnek van kijelölve. Az erre való tényleges kialakításának előkészületei viszont csak 2005-ben indulhattak meg, amikor a 11. kerület Önkormányzata és a Futureal Kft. szerződést kötött a terület ingatlanfejlesztésére. A két fél induló tőkéjét egyenlő arányban jegyezte le, mely ingatlanalap 1,63 milliárd forintösszegű. Ebből finanszírozzák a telkek közművesítését és a közterület kialakítását, mely várhatóan 2006 őszére fejeződik be.

A szabályozási terv szerint szigorú korlátok határozzák meg a telkek sajátosságait. A lakótelkek mérete minimum 1000 négyzetméter és maximum 4 lakásos társasház építhető rájuk. A maximális épületmagasság 7,5 méter lehet és a legkisebb zöldfelület a telkek méretének 75 %-át el kell érnie.

Demszky Gábor főpolgármester elmondta: "Ez a beruházás is azt bizonyítja, hogy jó irányba haladunk. Azok a fejlesztési elképzelések, amelyeket az elmúlt években elkezdtünk megvalósítani, már éreztetik hatásukat. A budapesti agglomeráció lakói is látják, hogy egyre jobb Budapesten élni. A főváros dinamikusan fejlődő, élhető világvárossá vált, amely vonzó alternatívát jelent az agglomerációval szemben is. Budapesten elképesztő ütemben épülnek lakóépületek: évről évre több mint tízezer új lakást adnak át. 2002 óta 2,8 millió négyzetméter lakás épült Budapesten. A fővárosban 12.303 lakás épült tavaly, 21 százalékkal több, mint 2004-ben. A lakásépítések üteme idén is tovább nő, hiszen tavaly 15.427 lakás építésére adtak engedélyt a fővárosban."

Újbuda polgármestere, Molnár Gyula nyilatkozatában kiemelte, hogy "Újbuda fejlődésének egyik legfontosabb területe a Madárhegy. Az idén elfogadott Újbudai Városfejlesztési Koncepció egyik lényeges eleme ennek a területnek a beépítése. A speciális együttműködési formának köszönhetően egy átlátható, nyilvános, ellenőrizhető és az önkormányzat által irányított városfejlesztési folyamat veszi itt kezdetét."

Z. A. - Újbuda WEB (2006. 04. 22.)