Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. kedd, Emil, Csanád

Megtisztul a kerület - komposztálás Újbudán

Újbuda Önkormányzata idén ősszel november 5-23. között szervezi nagytakarítási akcióját az Újbuda Prizma közreműködésével.

A XI. kerület valamennyi lakott részén a Prizma munkatársai végzik a közterületek tisztítását. A kerületrészek közül Albertfalván november 8-9-én, Kelenföldön november 10-15 között, Lágymányoson november 16-19 között takarítanak a tisztítógépek.

A veszélyes és elektronikai hulladékok gyűjtése november 17-én 9:00-től 12:00-ig lesz a kerület öt pontján. Részletes információkat a www.ujbuda.hu oldalon találnak. Az önkormányzat nagymértékben támogatja a lakossági komposztálást: 9000 darab - az FKF által elszállítandó - avarzsákot és 800 darab komposztálókeretet oszt ki a lakosság körében. Ingatlanonként három avarzsák igényelhető az Újbuda Prizma Nonprofit Kft. székhelyén, a Hamzsabégi út 60. szám alatt. Felvilágosítást munkaidőben a 203-8015-ös telefonszámon kérhetnek a kerület lakói.

Komposztkeretért jelentkezni lehet a komposztalas@ujbuda.hu e-mail címen vagy a (+36 1) 372 4684-es telefonszámon. A komposztkeret osztás november 13-tól december 11-ig tart, minden kedden 15:00 órai kezdettel, melyet a fentiekben említett telephelyen vehetnek át a kerületi lakosok.

A komposztálással elősegíthetjük a természet önfenntartó körforgását, hiszen szerves anyagokat juttatunk vissza a talajba, ezáltal javítva annak minőségét. A nagyobb méretű fás illetve növényi részeket aprítás után helyezzük a komposztkeretbe. Ügyeljünk arra, hogy konyhai hulladék, tarackoló növények gyökerei, valamint olyan anyagok melyek nem bomlanak le, ne kerüljenek a komposztba. A gyűjtés végeztével célszerű hálóval lefedni, hogy a szél ne hordja szét.

Ezúton is szeretnénk felhívni szíves figyelmüket arra, hogy az avar és a kerti hulladékok égetése tilos. Az őszi nagytakarítás alkalmával hét kijelölt helyszínen a felhalmozódott ágak, gallyak aprítékolását és elszállítását is végzik. A gallydarálás során a használhatatlan nyesedékből apríték keletkezik, ami többféleképpen hasznosítható. A pontos helyszíneket a www.ujbuda.hu weboldalon találják.