Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 26. hétfő, Jusztina

Lakossági fórumot tartottak Őrmezőn az M4-es metróval összefüggő közlekedési témákban

Az Őrmezei Közösségi Házban október 30-án tartott lakossági fórumon mondták el észrevételeiket és véleményüket az őrmezői lakótelepen élők az M4-es metró Kelenföld vasútállomás végállomásával kapcsolatos fejlesztésekről: a tervezett BKK és Volánbusz-végállomásról, a környék útjairól, valamint a P+R parkolókról.

A zsúfolásig megtelt közösségi házban tartott eseményen részt vettek a BKK, a DBR Metró Projekt Igazgatóság, a Főmterv tervezői szakcég, a Futureal ingatlanfejlesztő cég szakértői. Jelen volt Junghausz Rajmund, Őrmező önkormányzati képviselője is, aki több kérdést intézett a beruházások és kivitelezések problémáival kapcsolatosan az előadókhoz. Így többek közt a P+R parkolók kialakításáról, az ideiglenesen, vagy véglegesen átalakuló gépjármű és busz közlekedés nyomvonalának kijelöléséről. A fórumot Takács Viktor, Újbuda főépítésze nyitotta meg. A DBR Metró Projektigazgatóság projektvezetője, Tárczy László ismertette a jelenleg folyó kijárati műtárgy és a csatlakozó úthálózat építésének részleteit. Somodi László, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgató-helyettese más mellett elmondta, még 2017-ig várhatók fejlesztési, építkezési munkálatok Őrmezőn. 2014 és 2017 között a metróállomás fölött egy ideiglenes helyi járati autóbusz állomás fog üzemelni, ahonnan a buszok döntő része a Balatoni úton át fog közlekedni Budaörs, Törökbálint és Gazdagrét felé, elkerülve az őrmezői lakótelep sűrűn lakott területét. A lakótelepen élők tehát mentesülnek a nagy mennyiségű átmenő buszforgalomtól. Azonban a lakótelep számára, a metró könnyű elérhetőségén túlmenően, megmarad az átszállásmentes buszkapcsolat mind a Kosztolányi Dezső tér – Újbuda-Központ (önkormányzat épülete, iskolák, bevásárlóközpont, piac, 4-es villamos), mind pedig Kelenvölgy felé. Továbbá a Neszmélyi úton lesz olyan buszjárat, amellyel a Péterhegyi út új szakaszán, a vasúti sínek mellett haladva a metró is elérhető azok számára, akik nem akarnak elsétálni a metróvégállomásig, illetve a Neszmélyi út túloldalán, a Mikes Kelemen utca térségében laknak. Mindemellett, a Főváros és a BKK a XI. kerület vezetésével együttműködve, mindent el fog követni azért, hogy Őrmezőt ne lepjék el azok a parkoló autók, akik gazdái a metróállomás miatt hagynák itt autóikat. A messzebbről autóval érkezők számára több ütemben P+R parkolók fognak létesülni, a lakótelep belsejét tehermentesítve. Ercsényi Balázs tervező az M1-M7-es csomópont rendezési tervét ismertette, amely több építési ütemben 2016-ig valósulhat meg a buszpályaudvarral és a Kelenföldi pályaudvar hátsó MÁV vágányai helyén tervezett P+R parkolóval párhuzamosan. A jelenlévő illetékesek ígéretet tettek továbbá arra, hogy a lakótelep zajterhelését folyamatosan figyelemmel kísérik, méréseket végeznek, és ha a hatóságok által szigorúan bírált, engedélyezett tervek ellenére mégis a határértékeket elérő zajterhelés jön létre valahol, akkor a szükséges kiegészítő műszaki intézkedéseket megteszik.

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.