Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 12. péntek, Klára

Fórum a közbiztonságról

A következő hónapokban az Újbudai Konzultáció égisze alatt a kerület polgármestere, rendőrkapitánya, és országgyűlési képviselője minden városrészbe ellátogat, hogy képet kapjanak a helyiek közbiztonsági problémáiról, és általános biztonságérzetéről. Az Albertfalvi Közösségi Házban rendezett találkozón a kerület vezetői fontos kormányzati döntésekről is beszámoltak.

A résztvevők közül voltak, akik utcai támadásokra, idős emberek kifosztására panaszkodtak, ezért többen azt is felvetették, önvédelmi képzésre lenne szükség, melynek alkalmával a védtelen nyugdíjasok is megtanulhatnák, hogyan lehet elkerülni, vagy megakadályozni áldozattá válásukat. A kerületi bűnügyi statisztikák élén egyébként ma is a betöréses lopások, autólopások és feltörések, valamint az idősek sérelmére elkövetett trükkös lopások állnak, a felsoroltakat azonban ritkábban követik el. - A számadatokat nézve nem veszélyes a helyzet, a bűncselekmények csökkenő tendenciát mutatnak, de természetesen elég, ha egyvalakit károsítanak meg, annak bizonyára összeroppan a biztonságérzete - jegyezte meg Dr. Kohári Péter, Újbuda rendőrkapitánya. Beszámolójában kiemelte, komplex szolgáltató rendőrséget kívánnak felállítani, amely a lakók minden igényét kielégíti. Simicskó István honvédelmi államtitkár már arról számolt be, a kormány eddigi intézkedései mind azt a célt szolgálták, hogy az utcákon kevesebb bűncselekmény, és több rendőr legyen. Leraktuk azokat a sarokköveket, amelyek a közbiztonság megerősítését szolgálják. Módosítottuk a büntető törvénykönyvet, elfogadtuk a harmadik csapás törvényt, szigorítottuk az eljárásokat - jelentette ki a parlamenti képviselő. Simicskó István közölte, a társadalmi elvárásnak eleget téve és a liberális elgondolással szakítva visszaállították a középértékes büntetést. Így az igazságszolgáltatás a büntetési tétel alsó határa helyett a középértékhez fog igazodni. Az államtitkár arról is hírt adott, jól halad a rendőrség megerősítése, az elmúlt másfél évben ugyanis több mint ezer fővel növelték a rendőri állományt, jövőre pedig 4500 új státuszt teremtenek.

LEGFRISSEBB
×

A második félidő a fejlesztéseké  

A gyermekek és az egészségügy állnak a ciklus fejlesztéseinek középpontjában, a parkolási és zöldítési intézkedésekkel pedig az élhetőséget javítaná Hintsch György alpolgármester.