Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 23. péntek, Bence

Az őrmezeieknek ingyenes marad a parkolás

A 4-es metró indulásával együtt megnövekedő forgalom miatt, de a helyiek érdekeinek védelmében, hamarosan Őrmezőn is fizetni kell a parkolásért. Az ott élő autótulajdonosok azonban lakásonként kettő kocsira kapnak mentességet. A város egyéb részeiből, illetve az agglomerációból érkezők nem élhetnek a helyiek jogaival, így nekik parkolócédulát kell majd váltaniuk.

Őrmező teljes területét fizetős parkolási övezetté alakítják Újbuda Önkormányzatának kezdeményezésére. A hivatal azért döntött így, hogy a 4-es metró elindulása után az agglomerációból érkező és a metróra átszálló autósok ne foglalják el a lakótelep parkolóhelyeit. Az önkormányzat az intézkedéssel a helyben lakókat védené, akik továbbra is ingyen parkolhatnak a környéken.

Büki László, a XI. kerület városüzemeltetési igazgatója szerint félő, hogy a metróindulás után P+R parkolóvá alakulnának a városrész parkolói. Az autópályák felől érkezők feltehetően reggel 7-8 óra körül tennék le járműveiket a lakótelepen, és akár este 6 óráig is ott állomásoztatnák azokat.

Mivel Őrmező parkolási telítettsége már most is 77 százalékos, az ingázók beengedése jelentősen kiszorítaná a helyieket. Hogy ezt elkerüljék, a kerület már tavaly megkezdte Őrmező és Kelenföld parkoló övezetbe vonásának előkészítését. A tervek mindkét területre elkészültek, Őrmező esetében pedig a BKK már jóvá is hagyta azt. Az engedélyezett terv áprilisban kerül a főváros közgyűlése elé, ahol rendelet születhet az övezetbe vonásról.

A várható közlekedési problémákon nem javít az sem, hogy a 4-es metró beruházás részeként a lakótelep körül megvalósuló P+R parkolók kialakítása késik, ráadásul ezeknek valószínűleg nem is lesz elég a kapacitása - tájékoztatta lapunkat az igazgató. Őrmező lakosainak azonban nem kell tartaniuk a változásoktól, hiszen semmilyen kár nem éri őket. A helyiek lakásonként két autó után kapnak ingyenes parkolási engedélyt, így továbbra is térítésmentességet élveznek majd a környéken. Őrmező után a második ütemben Kelenföld kerülhet bevonásra a fizető parkolási övezetbe.

T.D. - ÚjbudaTV (2014. 03. 05.

Az őrmezeieknek ingyenes marad a parkolás

LEGFRISSEBB
×

Rendhagyó környezetismeret órák és kerekasztal-beszélgetések a szerbiai Adán  

Újbuda Önkormányzata szervezésében magyar és szerb pedagógusok tartottak rendhagyó környezetismeret órákat Szerbiában az adai és a moholi általános iskola hetedikeseinek június 4-6. között. Az órákon a klímaváltozás hatásait és az alkalmazkodás lehetőségeit vizsgálták a tanulók. A programot lakossági fórum és pedagógus kerekasztal-beszélgetés is kiegészítette. A résztvevők egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás határokon átnyúló komplex probléma, de az együtt gondolkodás, a közös cselekvés javíthatja az alkalmazkodás esélyeit.