Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 8. szerda, Ellák

A legrövidebb éjszaka és a legnagyobb buli Gazdagréten

Az ősi ember, aki még mágikus összhangban élt a természettel, a nyárközépi tűzgyújtással a Napot próbálta meg támogatni a sötétséggel vívott harcában. A kereszténység elterjedése után a Nap megsegítésének motívuma fokozatosan a háttérbe szorult, ennek ellenére a tűzünnep megőrizte mágikus karakterét. Ez mindenekelőtt magának a tűznek volt köszönhető, amelyet a régi korok emberei gyakorlati haszna mellett a tisztaság, a szenvedély, a szerelem és az örök megújulás jelképének tekintettek...

Így válik érthetővé, hogy miért pont a szerelemmel, a házassággal és a termékenységgel kapcsolatos mágikus praktikákat gyakorolták Európa-szerte Szent Iván varázslatos éjszakáján. Ezen a hétvégén pedig igazán tüzes hangulat fogadja majd a Gazdagrétre érkezőket is.

A néphiedelem szerint a szerelmesek Szent Iván napján koszorúkat dobáltak át egymásnak a nyárközépi tűz fölött. Amikor a lángok lelohadtak, minden pár kezet fogott, és háromszor átugrott a tűzön. A hagyomány szerint akik ezt megtették, hamarosan összeházasodtak, ráadásul egy évre védettséget szereztek a lázzal járó betegségekkel szemben. A megpörkölt koszorúkat hazavitték; egy részével megfüstölték a házat és az istállót, hogy biztosítsák az emberek és az állatok egészségét, a többit pedig egy éven át megőrizték. Vihar idején egy keveset mindig elégettek belőle a tűzhelyen, és közben imádkoztak, hogy a vihar ne tegyen kárt a házban és a termésben.

S bár ma már kevésbé fektetnek hangsúlyt a régi babonákra, a műsorok zöme ilyenkor is visszatér a néphagyományokhoz. Ugyanúgy, mint Gazdagrét ünnepén, ahol idén - a máglyagyújtás mellett - tűz zsonglőrök is szórakoztatják a nézőket. De azoknak sem kell elkeseredniük, akiket a látvány helyett inkább a dallam varázsa vonz. Számukra olyan fellépők nyújtanak kikapcsolódási lehetőséget mint például Krisz Rudi, Erox, Gergely Róbert, a Groovehouse és a Unique.

A szerelmeseken túl a kicsiknek is tartogat meglepetéseket a Szentivánéji Buli. Őket a díjmentes játszóház, a vidámpark, a kézműves sátor, valamint báb - és gyermekszínházi előadások várják.

Az idősebb korosztály számára a 60+ program sátra nyújthat kikapcsolódási lehetőséget, ahol a Sakk szimultánon túl a Minigolf, a Petanque és a Nordic Wolking rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket.

A komolyabb műfaj kedvelőit az Új rend Újbudán sátrai várják, ahol minden korosztály talál érdeklődésének megfelelő programot. Így drogtotóval, ujjlenyomat vétellel, lovas- és motoros bemutatóval, kerékpáros ügyességi tanpályával, valamint közbiztonsági előadásokkal fogadják a rendezvényre érkezőket.

LEGFRISSEBB
×

„A Magyar nyelvért” emlékdíj

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 2013. óta „A Magyar nyelvért” emlékdíjjal jutalmazza azokat a határon túli testvérvárosaiban tanuló általános iskolás, végzős diákokat, akik a magyar nyelv tanulása és művelése terén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, valamint középiskolában folytatják tanulmányaikat.