Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 23. vasárnap, Zoltán

Időközi országgyűlési képviselő választás 2008 - Dr. Csapody Miklós program

Gellérthegy, Szentimreváros, Lágymányos - a mi városunk, 2008.

Egyéni választókerületi program, Budapest 15. választókerület


Amikor gyermekként először szálltam le Édesapámmal Kelenföldön a soproni vonatról, nem gondoltam, hogy itt fogok gyökeret verni. Azt sem, hogy ennek az otthonos, külön kis Budapestnek egyszer én leszek a képviselője. A "Hűség Városából" jöttem - kelenföldi lettem, majdnem harminc éve.
Ötödik parlamenti ciklusom alatt négy polgármesterrel, több tucat helyi, fővárosi, parlamenti képviselővel dolgoztam, dolgozom együtt. Nem voltam miniszter, csak egy képviselő a sok közül - de a mi városunk képviselője.

Ezt a munkát kívánom folytatni. Az itt élő emberek legtöbb gondja olyan kerületi közügy, amelyekben előrelépést csak és kizárólag az önkormányzat által, vagy csak a parlamentben, lehet elérni, önmagában nem. Az egyik a másik nélkül komoly károkat okozhat, főképpen a mulasztások által. Ha az energiákat a hatalmi ellenségeskedés emészti föl, és nem a megoldások keresése.

Az egyéni képviselő sokat tehet választókörzetéért, ha helybéli lakosként ismeri annak gondjait, miközben az országos politikában is megoldást keres, és nem az ellentéteket szítja. A Magyar Demokrata Fórum képviselőjeként magam is erre törekszem, egy nagyobb közösség értékeit, és saját felfogásomat képviselve.

1. A mi városunkban kevesebb, mint 50 ezren élünk. Jó, hogy 1 százalék a munkanélküliség, és 48 százalék a diplomások arányszáma. De azt is tudom, hogy a száz családra eső gyermekszám nálunk a legkisebb.
Tudom, milyen fontos az egészségügy, az időseket ellátó intézmények és az otthoni szakápolás kiemelt fejlesztése, a 70 évnél idősebbek ingyenes gyógyszere - ami még hiányzik. Megújult a Fehérvári úti rendelő, de a javuláshoz az egészségügy valódi reformja szükséges. Nem támogatom azt a "reformot", ami mostanában zajlik.
A szűkös szakorvosi rendelőkapacitás, a családsegítő és gyermekjóléti szolgálat is kiemelt támogatást érdemel.

2. Városrészünk idősödő lakói számára megfelelő bérlakás-konstrukciókat, életjáradék-programot kell bevezetni az idősotthoni férőhelyek növelésével, a nappali otthonok, olvasóklubok fejlesztésével, a házi gondozottakról való fokozottabb gondoskodás mellett. A közterületek teljes akadály-mentesítése is régi adósság.

3. Az elmúlt 4+1 év sem volt könnyű, mégsem kezdtünk mindent elölről. Átépült a Karinthy Frigyes és a Bartók Béla út, a Szent Gellért tér. Aluljáróink már vannak, de metrónk még mindig nincs. Pedig szükség van rá, egészen a budaörsi virágpiacig, ahol ingyenes, őrzött parkolót kell kialakítani. A metróépítkezés során esetleg megsérülő házak lakóinak kártérítési alapot kell létrehozni. Elég volt a metróépítés költségei körüli hercehurcából, a bizonytalanságból!

Az itt dolgozók kétharmada nem a kerületben lakik, ráadásul egész Budapesten nálunk a legnagyobb a tranzitforgalom, amit mi szenvedünk el. A közlekedés zsúfoltságát, a zajt és a légszennyezést végre csökkenteni kell: az 1-es villamos budai átvezetésével a Lágymányosi hídtól az Etele térig, és a 27-es autóbusz vonalának módosításával. Ideje, hogy közútjaink, de lakótelepi belső utcáink is csatlakozzanak az Európai Unióhoz. Fokozatosan minden útburkolatot fel kell újítani, s ahol lehet (például a Duna-parton) kerékpárutakat építeni.

4. Talán sokan el is felejtették, pedig szükség van a Galvani úti hídra is! Az M0-ás körgyűrű megépítésével a teher- és átmenő forgalom is elterelhető. Nem halogatható tovább belső területi parkolóházak és mélygarázsok építése. A parkolási viszonyok lehetetlenségét a metróépítés csak fokozza!

5. A Hamzsabégi úti MÁV-vonal mentén a zajvédő falat tovább kell építeni, amit eddig sajnos, nem tudtam elérni.

6. Legfőbb céljaim egyike a városkép és a zöldterület védelmezése, a fásítás, virágosítás, a falfirka-mentesítés. Ezért javaslom városgondnokság felállítását. Ennek feladata lenne a kerület arculatának gondozása, a társasházak kataszteri kezelése, az idegenforgalom és turizmus, a városmarketing fejlesztése.
A városgondnokság emellett hazai és uniós fejlesztési források, befektetők bekapcsolásával segítené a fejlődést. Utcabútorok elhelyezésével, kert- és tájépítészeti elemek felhasználásával otthonos közösségi tereket kell kialakítani. Még ha csekély mértékben is, de nő a gyermekek száma, ezért az óvodai, iskolai férőhelyek bővítése mellet fontos teendő a játszóterek építése.

7. A városképnek részei az emléktáblák és a szobrok is. Számos, egykor közöttünk élt művészünknek, tudósunknak állítottam emléktáblát 16 év alatt.
Legyen kulturális központ a Citadellában!
A Szent Gellért tértől a Kosztolányi térig különleges kulturális útvonalat kell létrehozni: legyen ismét kávéház a Hadik, s legyen végre saját mozink!

8. Fel kell állítani a kerület saját közterület-felügyeletét, amely nem ránk, a kínlódó autósokra vadászik, hanem a közterület rendjére és tisztaságára ügyel. A 21. században talán már a kutyaürülékkel is sikerrel vehetjük fel a küzdelmet: a kerületünkben élő mintegy 10.000 kutya gazdájának ingyenes zacskót, kutyafuttatókat kell biztosítani.

9. A Gellérthegy beépítését meg kell állítani, támfalait megerősíteni, úthálózatát felújítani. Lágymányosi zöldterületeink a belső udvarok beültetésével, utcafásítással növelhetők. Ne lehessen többé természeti értékeket, barlangokat veszélyes beépítésekkel tönkretenni!
Duna-partunk különleges érték: a Lágymányosi öböl fejlesztését a Natura 2000-program szerint, a természetvédelem és a lakóterületek harmóniájával kell végrehajtani, a Kopaszi-gátnál a vízisport-oktatás, sportolás, szabadidős szórakozás biztosításával.

10. A mi városunk a magyar kultúra és tudomány fellegvára is: a szellemi tőke koncentrációja egész Budapesten, Lágymányoson a legmagasabb. Szükség van a szellemi munkára épülő munkahelyteremtésre, a 45 év feletti munkavállalók támogatására, a lakosság elvándorlásának megállítására. Ezt kell segítenie a panel-program és az önkormányzati bérlakásépítés folytatásának, a lakótelep-rehabilitációnak.
A nem panel társasház-felújítás helyi és uniós pályázati forrásait bővíteni kell, nagyobb állami támogatással. Az új, minőségi lakásberuházásokért, a Fecske-ház típusú építkezésekért és a szociális bérlakások építéséért mindent megteszek a parlamentben.

11. Nagyobb közbiztonságot kell teremteni: állandó rendőri, polgárőri jelenlétre, lakótelepi rendőrségre van szükség a térfigyelő rendszerek mellett.

12. Minden közös ügyben meg kell hallgatni a civileket! A Gellérthegyvédő Egyesület, a Szentimrevárosi, a Karolina és más civil szervezetek nélkül éppúgy nem születhet jó döntés, mint az egyházak véleménye nélkül.

Kell, szükséges, fontos - de mindez elérhetetlen? Egyedül igen - ám egyéni képviselőként, a választók támogatásával, tevékeny önkormányzattal együttműködve, együtt meg is valósítható.

Itt az ideje, hogy ne csupán soroljuk a problémákat, hanem együtt tegyünk a sikerért!

Rám eddig is számíthattak. A folytatásra 17 év és a munkám a garancia.

Budapest, 2007. december 6.

Dr. Csapody Miklós
Magyar Demokrata Fórum