Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 13. szombat, Ipoly

Azonnali intézkedést kér a jegyzőtől a Fidesz

Közlemény: A mai napon Sölch Gellért, helyi önkormányzati képviselő és Dr. Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője bejelentést tett a XI. kerület jegyzőjénél a Rio és a Zöld Pardon jogszerűtlen közterület-használata ügyében.


Mint az a sajtóban napvilágot látott, az önkormányzat milliárdos bevételektől esett el amiatt, hogy az említett szórakozóhelyek nem a vendéglátó-teraszok besorolásának megfelelő négyzetméterárat, hanem annál ötször kevesebbet fizettek Újbuda önkormányzatának.

A Rio és a Zöld Pardon a valóságban a közterület-használati szerződésében meghatározott 1500 m^2 -nek legalább négyszeresét használja a közterületből. A szerződést meghaladó mértékű közterület-használat után - a ténylegesen használt időtartamra és területre vonatkozóan - az egyébként irányadó díjtétel tízszeresét kell megállapítani. Ennek érvényesítése azonban elmaradt.

Dicséretes, hogy a polgármester önkormányzati rendőrség felállításával kívánja betartatni a törvényeket és védeni a közterületet, először azonban a saját háza táján kellene rendet raknia, például úgy, hogy ő is betartja és betartatja a törvényeket.

Mivel a szocialista polgármester visszautasította a Fidesz frakció javaslatát, hogy álljon fel egy vizsgálóbizottság a törvénytelenség kivizsgálására, most nem tudunk mást tenni, mint a törvényesség őréhez, a jegyzőhöz fordulunk. Tőle várjuk azt az intézkedést a törvényes állapot helyreállítására, a birtokvédelem elrendelésére, az elmaradt bevételek kikényszerítésére.

Budapest, 2008. július 17.
Kupper András, a XI. kerületi Fidesz frakcióvezetője

*Dr. Filipsz Andrea asszony részére*
XI. kerületi Önkormányzat
Polgármesteri Hivatal jegyzője
1113 Budapest, Bocskai út 39-41.

Tisztelt Jegyző Asszony!

Mint az Ön által is ismeretes, a kerület képviselő-testülete 2005. szeptemberében a DreamWork Kft-nek és Zöld Pardon Kft-nek a Goldmann György tér 1500 m^2 -es részére vonatkozó közterület-használati szerződését 2010. december 31-ig meghosszabbította.

Mint az Index hírportál 2008. 06. 06-i cikkében közölt fotóból megállapítható a DreamWork Kft. és a Zöld Pardon Kft. a valóságban a közterület-használati szerződésében meghatározott 1500 m^2 -nek legalább négyszeresét használja a közterületből.

A fővárosi közterületek használatáról és a közterületek rendjéről szóló 59/1995. (X. 20.) Főv. Kgy. rendelet 15. §-ának (1) bekezdése szerint:

"aki közterületet a hozzájárulástól eltérő módon, így különösen a hozzájárulásban meghatározott mértéket meghaladó alapterületben használ, köteles a tulajdonos (jelen esetben a XI. kerületi Önkormányzat) felhívására a jogellenes közterület-használatot megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására."

A kerületi önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 30/1999. (XII. 20.) XI.ÖK sz. rendelet 6. §-ának (2) bekezdése szerint:

"aki közterületet a közterület-használati hozzájárulásban foglaltaktól eltérően használ, azzal szemben - a ténylegesen használt időtartamra és területre vonatkozóan - az egyébként irányadó díjtétel tízszeresét kell megállapítani."

Fentiekre tekintettel megállapítható, hogy a képviselő-testület 2005-ös határozata jogszabály-sértő volt, mivel a szerződések meghosszabbításakor nem a DreamWork Kft. és a Zöld Pardon Kft. Által ténylegesen használt területre kaptak a cégek közterület-használati hozzájárulást. A cégek jogellenes területfoglalása a közterület rendeltetésszerű szabad használatát akadályozza. A polgármesteri hivatal jegyzőjének, mint a törvényesség őrének az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 36. § (3) bekezdése szerint kötelessége jelezni a képviselő-testületnek, a bizottságnak és a polgármesternek, ha a döntésüknél jogszabály-sértést észlel, ezért kérem a több éve fennálló, és kerületi polgártársaink életét megkeserítő jogellenes állapot azonnali megszüntetését.

Budapest, 2008. július 17.

Intézkedését és tájékoztatását várva,

Maradunk tisztelettel:

Sölch Gellért, helyi önkormányzati képviselő
Dr. Kupper András, frakcióvezető (Fidesz), Országgyűlési képviselő

XI. kerületi Fidesz (2008. 07. 17.)