Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 4. szombat, Ráhel, Csenge

Yiwu

          

Yiwu kínai viszonylatban közepes méretű város, mely Zhejiang provincia közepén található. Földrajzi elhelyezkedése kedvező szállítási és közlekedési lehetőséget biztosít lakói számára. 300 km-re (vagy 2 órás vonatútra) található Kína legnagyobb városától, Sanghajtól, és 120 km-re fekszik Hangzhou-tól, Zhejiang fővárosától.

     

Yiwu területe 1105 km2, lakóinak száma 2,1 millió felett van.

    

Yiwu Kína egyik legnagyobb kereskedelmi központjának ad otthont, vásárvárosában ez idáig 70.000 kínai cég telepedett le. A több mint 100 országból és régióból származó kb. 13.000 külföldi üzletember harmóniában él a helyi lakossággal.

   

Yiwu egy régi civilizáció városa. Gazdag kulturális tradíciója 2.000 éves történelemre nyúlik vissza, ugyanakkor napjainkra elmondható, hogy egy dinamikus és fejlődésben levő metropolisz. A kínai reformok és a „nyitás” óta Yiwu kereskedelmének fejlesztési stratégiáját szem előtt tartva a város egy gyorsan fejlődő kínai és nemzetközi kereskedelmi központ lett.

    

Yiwu büszke arra, hogy a világ legnagyobb napi fogyasztási cikkek nagykereskedelmi piacával rendelkezik 4,7 millió m2 –en, 70.000 standdal, melyen több mint 1,7 millió árucikket adnak el. A városnak több mint 200 országgal van kereskedelmi kapcsolata. Itt működteti a Zwack Unicum Nyrt. kínai vezérképviselete a vállalat mintaboltját is.

   

Yiwu adottságainak megfelelően a kiállítási szektorban is a legígéretesebb kínai város. Évente több mint 100 kiállítást tartanak, ezek közül a legeredményesebb a Gazdasági Minisztérium és a Zhejiang Provincia Népi Kormányzat közös finanszírozásában a Kínai Yiwu Nemzetközi Árukiállítás (a Yiwu Fair).

A város vezetésének célja, hogy a közeljövőben fellendítsék a gazdasági és a befektetési kapcsolatokat Közép-Kelet Európával. Ennek érdekében a város kereskedelmi központjában, egy új fejlesztés keretében, külön lehetőséget kívánnak adni a térségből érkező vállalatok bemutatkozására.

   

A kapcsolat felvételét Újbuda Önkormányzatával – egyebek között – ennek a célnak a megvalósítása érdekében kezdeményezték.

    

A hivatalos megállapodás 2013-ban került aláírásra.