Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 25. vasárnap, Géza

Testvérvárosi kiállítás a Mercedes-múzeum székhelyén

A tavasz és a nyár a legkedvezőbb időszak partnervárosi kapcsolataink ápolására. Marosvásárhelyen a város ünnepén, Adán és Nádszegen kulturális és sporteseményeken vehettek részt Újbuda képviselői, a németországi Stuttgart-Bad Cannstattban pedig újabb kiállítással folytatódott a testvérvárosi galériák együttműködése.

Ahogy megkezdődött az iskolai szünet, táborozó diákok indultak Újbuda partnertelepüléseire, így a Tisza-parti Adára, Marosvásárhelyre, a kárpátaljai Benére, onnan pedig hozzánk jöttek gyerekek a hagyományos csereüdültetés keretében.
Egy másik partnerünknél, a németországi Stuttgart-Bad Cannstattban Németh Miklós festő kiállítása nyílt meg július 18-án, a városi galériában. A megnyitóhoz a stuttgarti Magyar Kulturális Intézet is hozzájárult egy fiatal muzsikusegyüttes műsorával.
Újbuda képzőművészei közül már több mint hatvanan állították ki munkáikat a német település galériájában. Ez a kapcsolat kölcsönös, az elmúlt húsz évben kétévenkénti váltásokkal cserélődött a tárlatok helyszíne. 2012-ben például Atlasz Gábor és Bukta Norbert vitte ki műveit Németországba, 2014-ben viszont a Próféta Galéria adott helyet a „Kuntshöfle” négy festőművészének.
Bad-Cannstatt Stuttgart egyik leghangulatosabb és legemberközelibb városrésze. Önkormányzatainkat mondhatni a gyógyvíz hozta össze: a Fővárosi Fürdőigazgatóságnak ma is élő kapcsolata van az ottani gyógyfürdővel, az így kialakult ismeretség vezetett Újbudához a Gellért fürdőn keresztül. Az 1996 óta több területen is folyamatos együttműködésben komoly része volt az Újbuda Német Nemzetiségi Önkormányzat mindenkori tagjainak is.
A bad-cannstatti városháza az 1400-as években épült, régi szépségét a kulturális örökségvédelmi program keretében végrehajtott felújítással nyerte vissza az elmúlt négy évben. A hegyoldalakkal övezett város környékén szőlőt termelnek, a borkultúrára utal a városháza előtt lévő hatalmas bronz szőlőprés is. Az épületre kifaragott címerben a városrész nevére is utaló kanna látható.
Bad-Cannstattban található a híres Mercedes-Benz múzeum is, amely a világon egyedülállóan mutatja be az autógyártás történetét a szinte futurisztikus épületben. A 2006-ban átadott létesítmény alaprajza a lóhere formáját követi, az egymásra illesztett “levelek” hozzák létre a központi átrium háromszögletű terét. Az érdeklődők nemcsak több mint 160 járművet nézhetnek meg – a gyár hőskorától napjainkig –, hanem az emberiség és Németország történetét is áttekinthetik korabeli képek és filmkockák segítségével.
Újbuda és Bad-Cannstatt együttműködésének fontos szakmai területe az önkormányzatiság és a közbiztonság, emellett a kerületi német nyelvű óvodák tapasztalatcserét szerveztek a kintiekkel, az ottani Kepler gimnázium és a Grosics Gyula sportiskola között pedig partneriskolai kapcsolat alakult ki. Magyarország Európai Unióba lépése napján a cannstattiak is részt vettek kerületünk ünnepi rendezvényén.

K.V.

Testvérvárosi kiállítás a Mercedes-múzeum székhelyén