Kerületünk

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Megkezdődött a Gellért rakpart fasori rekonstrukciója

Megkezdte a Gellért rakpart fásítását a FŐKERT Nonprofit Zrt. A program keretében 47 darab fasori fát ültetnek. A részleges fasor-rekonstrukció során szilfával és fénylő levelű galagonyával vegyes fasort alakítanak ki.

Új fasort alakít ki a Főkert Zrt. és mintegy félszáz új fát ültetnek ki a területe. A Szent Gellért rakpart a főváros egyik meghatározó útvonala, emiatt az út mentén található fasor koncentráltan ki van téve a kedvezőtlen környezeti hatásoknak. Ezek például a közlekedés okozta légszennyezés, a téli síkosság-mentesítésre felhasznált só és egyéb környezeti ártalmak.

Az említett fasorban lévő kőrisfák kiszáradtak, amelyet több tényező együttes hatása okozott. A Főkert a Szent Gellért rakparton, 2011 tavaszán - kísérlet keretében - 4 fafaj sziktűrő képességét vizsgálta. Ezek a vizsgálatok szolgáltatták az alapot az ilyen kedvezőtlen környezeti hatásokkal rendelkező helyszíneken történő faültetésekhez, fasorfejlesztéshez.

A jelenleg ültetésre kerülő fafajták – szilfa és galagonya - jól alkalmazkodnak a különböző éghajlati és talajviszonyokhoz, ellenállnak az erős szeleknek, nagyon jó fagy- és sótűrő képességgel rendelkeznek.

A fák elültetése előre láthatóan egy hetet vesz igényben, ezalatt a Gellért rakparton kisebb-nagyobb forgalmi dugók lehetnek.

Megkezdődött a Gellért rakpart fasori rekonstrukciója